Την ανταλλαγή και παραχώρηση της χρήσης των δικτύων οπτικών ινών, τη μείωση του Capex που απαιτείται για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών και την αξιοποίηση των τμημάτων του δικτύου κορμού φέρνει η συμφωνία πλαίσιο που υπογράφηκε από την Grid Telecom και τη Vodafone. Για την εταιρεία κινητής σηματοδοτεί την επιτάχυνση του επενδυτικού της σχεδιασμού ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, πρόκειται στην ουσία για μία ανταλλακτική σύμβαση που συνεπάγεται μείωση των εξόδων για την κατασκευή δικτύου. Ο λόγος είναι πως η μία εταιρεία στην ουσία «πατά» πάνω στο δίκτυο της άλλης εξασφαλίζοντας πρόσβαση στα δίκτυα που διαθέτει κάθε μία από τις δύο εταιρείες. Η εξοικονόμηση πόρων που θα δίνονταν για την κατασκευή δικτύου είναι μια πάγια τακτική της Vodafone διεθνώς, με παρόμοιες συμφωνίες να έχουν υπογραφεί σε Αγγλία και Ιταλία.
Η Grid Telecom μέσω της νέας αυτής συνεργασίας έρχεται πιο κοντά στην αξιοποίηση των ευρυζωνικών υποδομών που αναπτύσσει μέσω του Συστήματος Μεταφοράς. Υπενθυμίζεται πως η 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ μέσα στο έτος σχεδιάζει να προχωρήσει στη διάθεση ultra-high χωρητικοτήτων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τεχνολογίας DWDM που αναπτύσσει.
Η Grid ενισχύει με αυτή τη συμφωνία τη θέση της στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών με το δίκτυο οπτικών ινών της να υπερβαίνει τα 4.000 χλμ, και αναμένεται να αγγίξει τα 8.000 χλμ. τα επόμενα έτη με την επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ.
Από τη μεριά της η Vodafone εκτός από την πρόσβαση στο δίκτυο της Grid Telecom επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου 600 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών σε όλη την Ελλάδα, την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (5G, FFTH) και δύο υποθαλάσσιων καλωδίων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Η εξειδίκευση της συμφωνίας-πλαισίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα με τη διάρκεια ισχύος της να ορίζεται στα 20 χρόνια.
Σημειώνεται πως η Vodafone κάθε χρόνο επενδύει περίπου 100-150 εκατ .ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το ποσό έκτακτες επενδύσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ αφορά στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, καθώς εκτός από επίγεια υποστήριξη απαιτείται και η ανάπτυξη των λεγόμενων ομογενοποιημένων δικτύων.
Αυτή τη στιγμή η κάλυψη του δικτύου 5G περιλαμβάνει τον Πειραιά, τη Γλυφάδα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση της εταιρείας να έχει θέσει ως στόχο έως τον Μάρτιο του 2022 να έχει φτάσει το 40% της χώρας. Υπενθυμίζεται πως προς αυτή την κατεύθυνση η Vodafone απέκτησε 600 Μhz 5G φάσματος στη δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έναντι 130,2 εκατ. ευρώ.