Δεν συμβαίνει και κάθε μέρα το ευρώ να χάνει το 1,3% της αξίας του συγκριτικά με το δολάριο μέσα σε μόλις ένα 24ωρο. Ούτε συμβαίνει κάθε μήνα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να χάνει 4,77% σε σχέση με το δολάριο. Όσο για τις ετήσιες –μέχρι τώρα- απώλειες του 14,09% (μέχρι αργά χθες το βράδυ) καθιστούν τον Μάιο του 2022 μήνα ορόσημο καθώς βυθίζουν το ευρώ στο χαμηλό 20ετίας μια ανάσα από το «1 προς 1». Θα σκεφτεί κανείς ότι η Ευρώπη γίνεται φθηνότερη για τον αμερικανό.
Όμως αυτό που καίει σε αυτή τη φάση είναι ότι το καύσιμο γίνεται πολύ ακριβότερο. Φόβος και τρόμος να μην επανέλθει πάλι το βαρέλι του πετρελαίου στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου (δηλαδή πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι) διότι με τέτοιο ευρώ, η χθεσινή τιμή της αμόλυβδης που βρέθηκε μια ανάσα από τα 2,2 ευρώ το λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο θα φαντάζει και εξαιρετικά συμφέρουσα.
Που λοιπόν χτυπάει το εξασθενημένο ευρώ την ελληνική οικονομία; Εκεί που πονάει περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στο εμπορικό ισοζύγιο ειδικώς και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών γενικώς. Στην καρδιά του ΑΕΠ δηλαδή καθώς είναι που είναι στραβό το κλίμα με την πολύ υψηλή τιμή του πετρελαίου, έρχεται τώρα να προστεθεί και ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας.
Το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια, το υγροποιημένο αέριο στο οποίο έχουμε στηριχτεί για να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας τιμολογείται σε δολάρια αλλά και ένα σωρό ακόμη προϊόντα καθίστανται ακριβότερα επειδή γίνεται «φθηνότερο» το εθνικό μας νόμισμα.
Με έλλειμμα στα καύσιμα που μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη και στο 1,5 δισ. ευρώ ανά μήνα (με… τρόμο αναμένονται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα) είναι πολύ πιθανό να δούμε φέτος το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας πάνω από τα 30 δισ. ευρώ αυξημένο κατά περισσότερο από 5-6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Τι σημαίνει αυτό; Μια «τρύπα» η οποία μπορεί να ρουφήξει σχεδόν όλα τα πρόσθετα έσοδα από τον τουρισμό.
Υπάρχει όμως και ο έμμεσος αντίκτυπος. Ιδού η λογική σκέψη που θα κάνουν οι αγορές: παρά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός δεν μαζεύεται οπότε η FED είναι πιθανό να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά. Αυτό άλλωστε προεξοφλούν και οι αγορές βυθίζοντας την ισοτιμία του ευρώ. Κάποια στιγμή, θα αποφασίσει και η ΕΚΤ να αντιδράσει και θα ανεβάσει και τα δικά της επιτόκια.
Ίσως μάλιστα να απέχουμε μερικές εβδομάδες από την πρώτη αύξηση εδώ και χρόνια. Το τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες είναι αυτονόητο και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.