Τι σηματοδοτεί για τις αγορές κρυπτονομισμάτων
Ψηφιακό Ευρώ

Τι σηματοδοτεί για τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ξεκινάει μια διετή περίοδο διερεύνησης για την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ. Η ΕΚΤ συζητά την πιθανή έναρξη ενός Central Bank Digital Currency για τις 19 χώρες της ευρωζώνης από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η Πρόεδρος Christine Lagarde είπε τον Μάρτιο ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός τεσσάρων ετών.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα μέσο για τη συμπληρωματική χρήση των μετρητών και όχι την αντικατάστασή. Η έρευνα από την ΕΚΤ πέρυσι κατέδειξε μείωση στη χρήση μετρητών από το 2019, με την πανδημία να αποδίδεται ως η βασική αιτία της επιτάχυνσης της μείωσης της χρήσης. Στην προηγούμενη φάση προκρίθηκαν τόσο κεντροποιημένα αλλά και αποκεντροποιημένα μοντέλα.

H επόμενη φάση που θα διαρκέσει για 24 μήνες στοχεύει στην λήψη feedback σχετικά με τις προτιμήσεις των χρηστών, από εμπόρους, αλλά και από εταιρείες πληρωμών. Η πειραματική φάση δεν βρήκε τεχνικά εμπόδια - και διαπίστωσε πως τόσο το σύστημα TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) που χρησιμοποιείται για άμεσες πληρωμές μεταξύ των τραπεζών, αλλα και αποκεντρωμένα δίκτυα blockchain μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές λύσεις για την εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου της ΕΚΤ.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που έχει ορίσει η ΕΚΤ πρέπει να επιτυγχάνονται τα παρακάτω:

α) ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων

β) αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων

γ) δεν θα έχει ανεπιθύμητο αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική

δ) συμπληρώνει, όχι αντικαταστήσει τα μετρητά και

ε) να μην καθιερώνει μελλοντική απόφαση έκδοσης στο μέλλον

H πιλοτική φάση έδειξε ότι μπορούν να επιτευχθούν παραπάνω από 40.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Συγκριτικά το δίκτυο της VISA διεκπεραιώνει 1700 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

Η αναφορά καταλήγει με μια σύγκριση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου του ψηφιακού ευρώ σε σχέση με το Bitcoin “Για τις αρχιτεκτονικές που δοκιμάστηκαν κατά την πολιτική φάση, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση δεκάδων χιλιάδων συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο είναι αμελητέα σε σύγκριση με την ενεργειακή κατανάλωση κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin."

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ανταπόκριση αλλά και οι σχολιασμοί από την κοινότητα κρυπτονομισμάτων, συγκρίνοντας το ευρώ ως πληθωριστικό και κεντροποιημένα νόμισμα- δίνοντας έμφαση στην ατυχή σύγκριση της ΕΚΤ.

Η συγκεκριμένη απόφαση τοποθετεί την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς είναι η μοναδική αρχή παγκοσμίως που θέτει ουσιαστικά ένα συνεπές χρονοδιάγραμμα για την μετάβαση στην νέα γενιά (με εξαίρεση μικρές νησιωτικές οικονομίες της Καραϊβικής).

Παράλληλα σηματοδοτεί ένα πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, και τις εταιρείες blockchain. Το ψηφιακό ευρώ αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις αγορές:

  1. Εξοικείωση των πολιτών με τα ψηφιακά νομίσματα- και μείωση του χάσματος για την χρήση των κρυπτονομισμάτων
  2. Δημιουργία ασφαλέστερων πορτοφολιών και επενδύσεις στην ασφάλεια, και στην εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain
  3. Αναγκαστική προσαρμογή των τραπεζικών ιδρυμάτων και εταιρειών πληρωμών με το ψηφιακό ευρώ και πιθανώς υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων για την μεγιστοποίηση του κέρδους και του portfolio των προϊόντων που υποστηρίζουν
  4. Διευκόλυνση αποκεντρωμένων ανταλλακτηρίων και απευθείας διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων με το ψηφιακό ευρώ
  5. Δημιουργία νέων σύνθετων use cases για την αποκεντρωμένη οικονομία.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια