Τιτάν: Οι ανατιμήσεις έφεραν συρρίκνωση λειτουργικής κερδοφορίας

Τιτάν: Οι ανατιμήσεις έφεραν συρρίκνωση λειτουργικής κερδοφορίας

Το project του Ελληνικού, τα μεγάλα τουριστικά έργα, τα έργα στα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και τα μεγάλα έργα υποδομής και ψηφιακού μετασχηματισμού και όσα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση  αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στη ζήτηση του τσιμέντου και άλλων δομικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Τιτάν  Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2022 στους αναλυτές.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, αναφερόμενος στην περαιτέρω πορεία στο 2022, θετική θα είναι και η συμβολή του οικιστικού κλάδου, ο οποίος άρχισε να κινείται την τελευταία διετία και επί μια δεκαετία ήταν ανενεργός. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια.

Αν και η χρονιά ξεκίνησε θετικά για τον όμιλο Τιτάν, με σταθερή ζήτηση σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και σημαντική αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα,  επεσήμανε ο CFO του ομίλου κ. Μιχάλης Κολακίδης, εν τούτοις το πρώτο τρίμηνο είναι αυτό με τις χαμηλότερες πωλήσεις λόγω εποχικότητας και δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικό για το υπόλοιπο του έτους.

‘Ένα άλλο σημείο στο οποίο επικεντρώθηκε η διοίκηση της εταιρείας είναι και το γεγονός ότι η μείωση των αποτελεσμάτων EBITDA, οφείλεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και άλλων στοιχείων του κόστους, καθώς οι αυξήσεις τιμών που εφαρμόστηκαν στα προϊόντα από τους πρώτους μήνες του χρόνου αντισταθμίζουν σταδιακά την άνοδο αυτή.

Η εταιρεία, όπως ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος συνεχίζει να επενδύει στο κομμάτι των logistics αλλά και στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου στο εργοστάσιό στο Καμάρι, με την εγκατάσταση προασβεστοποιητή (pre-calciner). Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 25 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2022.

Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η συμβολή στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου.

Η επένδυση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσεων του Ομίλου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στον Ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Μετά την επένδυση, η συνολική ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ανέρχεται σε 450.000τν., ισοδύναμη με τη χρήση 160.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντί συμβατικών.

Ήδη, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της διοίκησης της εταιρείας στην παρουσίαση, για το πρώτο τρίμηνο του 2022 έχει επιτευχθεί περαιτέρω μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 6,6%.

Τα οικονομικά μεγέθη

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν διαμορφώθηκε σε 454,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2021. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 17,3% σε 46,4 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται στην προαναφερόμενη αύξηση των συντελεστών κόστους.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν σε 1,3 εκατ. ευρώ (έναντι 15,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021), λόγω των χαμηλότερων επιπέδων του EBITDA και της αρνητικής επίπτωσης των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, κυρίως λόγω της υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας.

Όσον αφορά στις ελεύθερες ταμειακές ροές υπήρξαν λόγω εποχικότητας εκροές ύψους 34,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας του χαμηλότερου EBITDA, των υψηλότερων επενδυτικών δαπανών ύψους 38,9 εκατ. ευρώ και των αυξημένων αναγκών για κεφάλαια κίνησης ύψους 50,6 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στα τέλη Μαρτίου 2022 ανήλθε σε 756,8 εκατ. ευρώ, επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του Μαρτίου 2021.