Η Ελλάδα ετοιμάζει νέους κανόνες για τον τουρισμό μετά τον κορονοϊό, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, τονίζοντας πως όσοι έχουν στο μυαλό τους «γεμάτες παραλίες και τουριστικά λεωφορεία, ή γεμάτες πτήσεις και ξενοδοχεία»... ας το ξεχάσουν.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εξηγεί πως ο τουρισμός θα επαναλειτουργήσει στην Ελλάδα, υπό «ειδικούς κανόνες» ώστε να εμποδιστεί τυχόν νέα εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Αν σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε φέτος, αυτό θα πρέπει να γίνεται κάτω από νέους κανόνες. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες για τα ξενοδοχεία, τις παραλίες, τις πισίνες, ακόμη και τους πρωινούς μπουφέδες στα ξενοδοχεία και για τα τουριστικά λεωφορεία», δήλωσε στον Guardian ο κ. Θεοχάρης
Σήμερα, εξάλλου, οι υπουργοί του τουριστικού κλάδου στην ΕΕ, θα συζητήσουν για το νέο πλαίσιο κανονισμών που θα πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε να πάρει πάλι μπρος ο τουρισμός, για να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας. Το δημοσίευμα αναφέρει πως εκτός από την θερμομέτρηση σε ταξιδιώτες, τα «πιστοποιητικά κορονοϊού» παραμένει στο τραπέζι ως ένα μέτρο προφύλαξης, ενώ συζητείται το να γίνονται εξετάσεις αίματος στους ταξιδιώτες με προορισμό άλλη χώρα.
«Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε την μετακίνηση ανθρώπων από μία χώρα σε άλλη, από την στεριά, την θάλασσα ή τον αέρα. Προσωρινούς κανόνες που θα έχουν μία λογική», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης στον Guardian.
Τόνισε ακόμα πως «όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, ένας καλός μήνας θα χρειαστεί ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για να επανεκκινήσει ο τουρισμός. Τουριστικά πρακτορεία περιμένουν και ελπίζουν να βγάλουμε κανόνες που θα επιτρέψουν τους επισκέπτες. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία, μία προσοχή και να σκεφτούμε καλά πως θα πράξουμε ώστε να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι το 20% των εσόδων της Ελλάδας εξαρτάται από τον τουρισμό, με τον κλάδο να έχει υποστεί ζημιά ση χώρα εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, συγκρίνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία, τονίζει πως «η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα απ’ ότι ίσως αναμενόταν».
Γ. Γεραπετρίτης: Θα έρχονται τουρίστες με κάποιου είδους πιστοποίηση
Την ανάγκη να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες από το εξωτερικό για τη μετακίνηση τουριστών τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Θέμα 104,6 και ο Γ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας για την Ελλάδα πως «θα έρχονται επισκέπτες με κάποιου είδους πιστοποίηση].
Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «γίνονται διαβουλεύσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες από το εξωτερικό. Θα επιχειρήσουμε με κάθε τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε την κάθε πιθανότητα εξάπλωσης του ιού».
Τόνισε ακόμα πως «πρόθεσή μας είναι ότι αν τα πράγματα πάνε με τη φορά που φαίνονται ότι πηγαίνουν, να ανοίξει ο τουρισμός σε μια δεύτερη φάση, όχι στο δίμηνο το μεταβατικό, αλλά τον Ιούλιο. Εκεί θα δεχθούμε να ανοίξουν τα καταλύματα τα εποχικά. Να υποδεχθούν τουρισμό εξωτερικά με τις απαραίτητες προφυλάξεις».
Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «είμαστε χώρα που θα είμαστε δέκτης των πάντων γιατί είμαστε ο πιο υψηλός τουριστικός προορισμός αλλά και γιατί οι ανταγωνιστικοί προορισμοί είναι σε μεγάλη δυσχέρεια».
Αλλαγές και στα ξενοδοχεία
Check in & Check out μέσω έξυπνων συσκευών, γυάλινα διαχωριστικά στις reception είναι μερικέ από τις αλλαγές που θα υπάρξουν στη λειτουργία των ξενοδοχείων όταν ανοίξουν και πάλι για να υποδεχθούν τους πελάτες τους.
Για αυτή την επόμενη ημέρα ετοιμάζονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, περνώντας από το μικροσκόπιο τόσο την προστασία των εργαζομένων αλλά και τη βιωσιμότητα των οργανισμών. Στην Κρήτη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, η ένωση συνεργάζεται με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον ΕΟΔΥ. Μάλιστα έχει αναθέσει στην Howarth International μελέτη για την επόμενη μέρα στα ξενοδοχεία, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σε δυο εβδομάδες, όπως αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου εξέφρασε την αγωνία του για το αν θα πρέπει ή ακόμα και αν μπορούν να ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. «Αν δεν βοηθήσει το κράτος, θα έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Θέλουμε να ανοίξουμε με όρους βιωσιμότητας και αν δεν συμβεί αυτό, μπορεί και να μην ανοίξουν ξενοδοχεία», τόνισε.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα ξενοδοχεία, για υγειονομικούς λόγους, είναι σημαντικά κοστοβόρες και σε πολλές των περιπτώσεων θα είναι και αδύνατες να εφαρμοστούν.