Η Τουρκία αναμένει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία να επενδύσουν στους τομείς της ενέργειας και της στρατιωτικής βιομηχανίας έπειτα από διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Άμπου Ντάμπι υπό την ηγεσία κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων της, δήλωσαν την Πέμπτη δύο πηγές στο Reuters.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τσεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ταξίδεψαν στα ΗΑΕ την Τετάρτη για να προετοιμάσουν μια πιθανή επίσκεψη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν έβαλε τους Γιλμάζ και Σιμσέκ στο υπουργικό συμβούλιο, σε μια ένδειξη ότι υπαναχωρεί από μια ανορθόδοξη οικονομική πολιτική που εκτίναξε τον πληθωρισμό στα ύψη και το νόμισμα της λίρας σε πτώση, και εξάντλησε τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Από το 2021, όταν η Άγκυρα ξεκίνησε μια διπλωματική προσπάθεια να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση από τον Κόλπο βοήθησαν στην ανακούφιση της πίεσης στην τεταμένη οικονομία της Τουρκίας και στο απόθεμα σκληρού νομίσματος.
Με την ολοκλήρωση των εκλογών, αξιωματούχοι του Κόλπου συζητούν για άμεσες επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της στρατιωτικής βιομηχανίας, ανέφεραν οι πηγές.
Πάντως, το καθεστώς, το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των όποιων συμφωνιών ακόμα δεν είναι γνωστά.
«Αναμένεται εισροή χρημάτων το επόμενο διάστημα, ιδίως από την περιοχή του Κόλπου. Έχουν γίνει κάποιες επαφές υψηλού επιπέδου στην Τουρκία. Θα υπάρξουν κάποιες άμεσες επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανέφερε μία εκ των πηγών στο Reuters.
Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και το γραφείο του Ερντογάν δεν θέλησαν να σχολιάσουν κάτι.
Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι ο Γιλμάζ και ο Σιμσέκ θα συζητούσαν με ομολόγους τους από τα ΗΑΕ «ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας» και θα συναντούσαν τον πρόεδρο Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.
«Κλειδί» η αλλαγή οικονομικής πολιτικής
Η σχεδιαζόμενη στροφή του Ερντογάν προς μια πιο ορθόδοξη πολιτική αντιμετωπίζει μια σημαντική δοκιμασία την Πέμπτη, όταν η κεντρική τράπεζα υπό τον νέο διοικητή Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν αναμένεται να αυξήσει απότομα τα επιτόκια.
«Η Τουρκία διαθέτει ενδιαφέροντα περιουσιακά στοιχεία στα οποία τα κράτη του Κόλπου θα ήθελαν πολύ να επενδύσουν. Αλλά (πρέπει) να έχει επιχειρηματικό νόημα ... και χωρίς ορθόδοξη πολιτική νομίζω ότι τα κράτη του Κόλπου θα κάνουν πίσω», δήλωσε ο Tim Ash της BlueBay Asset Management.
Μετά από μια πολυετή έξοδο ξένων επενδυτών, η κυβέρνηση της Τουρκίας ελπίζει ότι τα βήματα προς την κατεύθυνση πολιτικών και κανονισμών ελεύθερης αγοράς θα προσελκύσουν επενδύσεις και ροές κεφαλαίων.
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν σε χαμηλό ρεκόρ αρνητικών 5,7 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα πριν ανακάμψουν αυτόν τον μήνα, αντανακλώντας τις δαπανηρές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της λίρας.
Η Άγκυρα έχει εξασφαλίσει περίπου 28 δισ. δολάρια σε συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πέρυσι, η International Holding Co του Άμπου Ντάμπι απέκτησε μέσω θυγατρικής της 50% της τουρκικής Kalyon Enerji έναντι 490 εκατ. δολαρίων.