Το παζάρι με τους θεσμούς ξεκινά σήμερα η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο. Σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης οι δύο πλευρές αναμένεται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το θέμα, ενώ στο τραπέζι θα τεθούν και άλλα θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί δεδομένων των συνθηκών και μετά από τις ζυμώσεις που έγιναν τα τελευταία 24ωρα με τα τεχνικά κλιμάκια είναι εξαιρετικά πιθανό να δεχτούν όχι την παράταση που ζητάει η Αθήνα μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μία παράταση 3 μηνών, διάστημα ικανό προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει στους θεσμούς το τελικό σχέδιο του νέου πτωχευτικού πλαισίου το οποίο θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή το καλοκαίρι με στόχο αυτό να ενεργοποιηθεί αμέσως μετά.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεδεμένες με αυτή την αξιολόγηση (ιδιωτικοποιήσεις, εξίσωση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, αγορά ενέργειας, κα.) έχουν μπει βαθιά στο συρτάρι και θα επανέλθουν όταν θα γίνει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας .
Εφόσον λοιπόν το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να πείσει τους θεσμούς για την αναστολή των πλειστηριασμών ουσιαστικά κλείνει η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και ξεκλειδώνει η δόση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπολοίπων τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s). Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθεί μέσα στον Μάιο με στόχο για μια θετική απόφαση έγκρισης εκταμίευσης των κερδών στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.
Η σημερινή μέρα όμως είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα πραγματοποιείται μία ακόμη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο κορυφής των κρατών μελών της Ε.Ε. Πρόκειται για μία βαρύνουσας σημασίας σύνοδος που θα κρίνει αφενός την πορεία της Ε.Ε. γενικότερα αφετέρου αναμένεται να αποσαφηνιστούν η κατανομή των πόρων (από το πακέτο των 540 δις. ευρώ). ευρώ στα κράτη μέλη της ευρωζώνης και οι όροι ενώ θα τεθεί επί τάπητος το «Ταμείο ανάκαμψης» που θεωρείται κομβικό για την ανάσχεση της ύφεσης.
Πάντως σε αυτό που καταλήγουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, οι οίκοι αξιολόγησης κ.λ.π είναι ότι τα κονδύλια που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών δεν επαρκούν για τη κάλυψη του κόστους. Για τη χώρα μας για παράδειγμα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η Σύνοδος θα ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση της ρευστότητας μέσω του ειδικού Ταμείου αλλά το ζητούμενο είναι το ύψος των κονδυλίων καθώς και ο χρόνος και οι προϋποθέσεις εκταμίευσης τους.