H επιδίωξη της Goldman Sachs να έχει σταθερές ροές εσόδων την οδήγησε στην Ελλάδα, στο επίκεντρο της κρίσης χρέους που ταρακούνησε την Ευρώπη πριν μία δεκαετία. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επενδύει 150 με 200 εκατ. ευρώ στην αγορά τριών ξενοδοχειακών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal.
Τα τρία παραθαλάσσια ξενοδοχεία στην Χαλκιδική που είναι κλειστά σήμερα θα ανακαινιστούν ώστε να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν εντός της επόμενης διετίας. Η Goldman έκανε την αγορά τον Οκτώβριο και έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης, ενώ παράλληλα ψάχνει και για άλλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και αλλού για να αναπτύξει ένα νέο τουριστικό brand.
Το σχέδιο ανήκει στη διεύθυνση asset management της επενδυτικής τράπεζας που χρηματοδότησε το deal με κεφάλαια της Goldman Sachs και πελατών της. Για τα μεγέθη της τράπεζας η συμφωνία μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά αποτυπώνει τον σχεδιασμό της για σταθερές ροές εσόδων που θα συμπληρώνουν τα πολύ επικερδή αλλά ευμετάβλητα έσοδα από τις εργασίες επενδυτικής τραπεζικής.
Όταν οι καιροί είναι καλοί, οι δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs αποφέρουν πακτωλό κερδών. Το 2021 η έξαρση των επενδυτικών συμφωνιών και η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς φούσκωσαν τα κέρδη της σε νέο ρεκόρ. Ωστόσο, η περυσινή περίοδος ισχνών αγελάδων προσγείωσε τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας.
Οι υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας είναι λιγότερο ευάλωτες στις διακυμάνσεις των αγορών, καθώς οι επενδυτές πληρώνουν μία προμήθεια στην Goldman για το asset management που στην περίπτωση αυτή θα είναι η διαχείριση των ξενοδοχείων. Η τράπεζα μπορεί επίσης να δημιουργήσει κέρδη εφόσον τα πωλήσει κάποια στιγμή μελλοντικά.
Τα έσοδα της Goldman Sachs από υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας το 2022 έφτασαν τα $8,8 δισ. , ποσό ρεκόρ, και ο στόχος της είναι να πιάσει τα $10 δισ. μέχρι το 2024. Η δουλειά του asset management βέβαια δεν έχει ανοσία και υπόκειται και αυτή στις πιέσεις της αγοράς. Η πτώση της αξίας των επενδύσεων επηρεάζει και τα έσοδα από προμήθειες.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, για τις επενδύσεις όπως στα ξενοδοχεία η τράπεζα έχει αντλήσει γύρω στα $179 εκατ. από το τέλος του 2019 από πελάτες και στοχεύει στα $225 το 2024.
Παρόλο που εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα επενδυτικά ραντάρ είχε τοποθετηθεί στο «τσουβάλι» των αναδυόμενων οικονομιών μετά τη σφοδρή ύφεση που ακολούθησε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της το 2009.
«Όμως, οι επενδυτές άρχισαν να καλοβλέπουν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της κεντροδεξιάς κυβέρνησης που αγκάλιασε τις ξένες επενδύσεις και τις κεφαλαιαγορές. Ο τουρισμός ανέκαμψε σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι και οι τιμές ακινήτων στις μεγάλες πόλεις και τις τουριστικές περιοχές ανεβαίνουν. Τον Ιανουάριο, ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα σε ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Το ίδιο έκανε και ο οίκος S&P Global Ratings πέρυσι,» αναφέρει η Wall Street Journal. Τον Ιούνιο η Goldman Sachs άνοιξε το πρώτο γραφείο της στην Ελλάδα.