Αβεβαιότητα επικρατεί στον τουριστικό κλάδο με τους ξενοδόχους να προσδοκούν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και τα μηνύματα που εκπέμπονται από την αγορά να είναι συγκρατημένα αισιόδοξα για σημαντικά περισσότερα έσοδα συγκριτικά με το 2020.
Παράγοντας που θα συμβάλλει στην αύξηση των τουριστικών ροών από τα τέλη Ιουλίου είναι το «άνοιγμα» της βρετανικής αγοράς, ενώ άγνωστος «Χ» είναι η εξέλιξη της πανδημίας, με τη μετάλλαξη Δέλτα να απειλεί να «τινάξει» στον αέρα μία ακόμη τουριστική σεζόν.
Σε σχέση με τις πληρότητες και τις κρατήσεις που παρατηρούν ξενοδόχοι η εικόνα είναι αμφίσημη ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, με τους ξενοδόχους της Κρήτης να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς ευελπιστούν σε κάλυψη των 60% των εσόδων του 2019. Ήδη υπάρχουν αυξημένες πληρότητες έως 70% σε ορισμένες περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης και των Χανίων, από Αμερικάνους, Ρώσους, Γερμανούς, Γάλλους και Βαλκάνιους.
Όταν ανοίξει η αγορά της Βρετανίας οι ξενοδόχοι πιστεύουν πως θα υπάρξουν αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, απρόβλεπτος παράγοντας είναι η εξέλιξη της πανδημίας στο νησί, με τα κρούσματα να αυξάνονται.
Στις Κυκλάδες σε ορισμένα νησιά οι πληρότητες αγγίζουν το 80%, ωστόσο δεν είναι αυτός ο κανόνας. Η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος έχουν αυξημένες πληρότητες, με άλλα νησιά των Κυκλάδων ωστόσο να αναμένουν το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς και να στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό.
Περνώντας στο Ιόνιο τα μηνύματα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα. Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κεφαλονιά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη βρετανική αγορά, η οποία παραμένει κλειστή για τη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά στη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα οι πληρότητες είναι σαφώς υψηλότερες από το 2020, ωστόσο απέχουν αρκετά από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Το γενικότερα κλίμα που επικρατεί στους ξενοδόχους είναι μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων συγκριτικά με το 2020, υπό την αίρεση πάντα της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Τηρούν σε απόλυτο βαθμό τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Οι ξενοδόχοι, όπως και πέρυσι, τηρούν απόλυτα τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ειδικότερα έχουν προμηθευτεί το σήμα πιστοποίησης «Health First», το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν και αποδεικνύει ότι μια επιχείρηση τηρεί τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη φετινή τουριστική σεζόν. Το σήμα χορηγείται από το αρμόδιο υπουργείο Τουρισμού και αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος.
Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες δεν μένουν όμως μόνο σε αυτό, αλλά έχουν και πιστοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.
Στο επίκεντρο των επικαιροποιημένων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα ξενοδοχεία βρίσκονται οι βελτιωμένες διαδικασίες self service, οι οποίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, διαχωριστικά προστασίας στα φαγητά, χρήση των αιθουσών μόνο για εστίαση, περιορισμένη δυναμικότητα υπνοδωματίων και θερμομέτρηση.
Τέλος, η επιχείρηση οφείλει να ενημερώνει βιβλίο συμβάντων – Covid-19, το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.