Μέσα σε ένα μήνα τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου γνώρισαν την πλήρη κατάρρευση και πλέον λειτουργούν σε συνθήκες πρωτόγνωρης μεταβλητότητας καθώς δέχθηκαν πανίσχυρο χτύπημα από έναν αόρατο εχθρό. Αυτή τη φορά δεν ήταν η χρεοκοπία κάποιας μεγάλης τράπεζας ή οι εγωισμοί των ηγετών του κόσμου για την κυριαρχία στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά μία πανδημία που μέχρι στιγμής δεν έχει… αντίπαλο.
Το χθεσινό «ασανσέρ» που είδαμε σε Wall Street και Ευρώπη αντανακλά με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ταχύτατη εναλλαγή κλίματος κάθε φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας μια σημαντική είδηση που σχετίζεται με τον κορονοϊό. Δείχνει επίσης πόσο κακό κάνει η έλλειψη ορατότητας όσον αφορά αφενός το τέλος της πανδημίας και αφετέρου το μέγεθος των πακέτων στήριξης που θα διατεθούν.
Αρχικά τα futures της Wall έδειχναν ισχυρή πτώση καθώς η αποτυχημένη ψηφοφορία της Κυριακής στη Γερουσία, έδειξε πως θα καθυστερήσει το «πράσινο φως» για το δημοσιονομικό πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων που περιλαμβάνει από απευθείας μετρητά σε πολίτες μέχρι μεγάλες διευκολύνσεις για επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.
Λίγο πριν το καμπανάκι – στην πρώτη συνεδρίαση της ιστορίας χωρίς ανθρώπους εξαιτίας της επιδημίας – η Fed έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές ανακοινώνοντας ότι θα ανοίξει το… θησαυροφυλάκιό της για να ρίξει απεριόριστη ρευστότητα στην αγορά. Ακαριαία οι αγορές αντέδρασαν. Οι δείκτες της Wall γύρισαν σε θετικό έδαφος ενώ σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι με αποτέλεσμα να αντισταθμιστούν απώλειες έως και 4%.
Εκεί όμως που θα νόμιζε κάποιος ότι η κατάσταση ομαλοποιείται και η εβδομάδα ξεκινά με ισχυρή ώθηση από τη Fed, ο άνεμος… άλλαξε ξανά, η Wall άνοιξε με τον Dow να χάνει 800 μονάδες και η Ευρώπη γλίστρησε ξανά στην απόλυτη αβεβαιότητα. Μέσα σε όλα αυτά, ο χρυσός «ξύπνησε» κερδίζοντας πάνω από 80 δολάρια στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της ιστορίας, σε επίπεδο κερδισμένων δολαρίων.
Τελικά, η Wall Street έκλεισε με απώλειες κοντά στο 3% και η Ευρώπη με πτώση έως και άνω του 5%. Οι επιπτώσεις της πανδημίας φαίνονται παντού. Το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών στον κόσμο, λειτούργησε για πρώτη φορά στα 228 χρόνια ζωής του χωρίς να υπάρχουν traders στη σάλα του. Το NYSE έχει μείνει κλειστό αρκετές φορές εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, με τελευταία το 2012 λόγω του τυφώνα-γίγαντα Σάντι.
Στο μεταξύ, η μεταβλητότητα πλέον θυμίζει μερικές από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία των αγορών. Στις τελευταίες 23 συνεδριάσεις ο βιομηχανικός Dow έχει καταγράψει πτώση στις 17, ενώ 4 φορές έχει γράψει απώλειες άνω του 6%. Από τις έξι ανοδικές συνεδριάσεις οι 5 έκλεισαν με κέρδη άνω του 4,5%.
Το «μπαζούκα» της Fed δεν έχει όρια καθώς όπως τόνισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, θα αγοράζει assets «στις ποσότητες που θα χρειαστεί» για να υποστηρίξει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Όμως ούτε αυτή η παρέμβαση κρίθηκε αρκετή από τις αγορές. Οι αναλυτές πλέον προσπαθούν να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο της επιδημίας και κάνουν λόγο για αρκετά τρισεκατομμύρια αφού το πιο αισιόδοξο σενάριο τοποθετεί την παγκόσμια ύφεση στο 1%, που σημαίνει ότι θα χαθούν πάνω από 9 τρισ. δολάρια οικονομικής παραγωγής.
Η κόντρα δύο εκ των κορυφαίων παραγόντων της αμερικανικής αγοράς δείχνει πόσο θολό είναι σήμερα το τοπίο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, συνεπώς κάθε πρόβλεψη, κάθε εκτίμηση για μετοχές, ΑΕΠ, εμπορεύματα κ.ά., κινδυνεύει να αποδειχθεί «εκτός πραγματικότητας».
Ο πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφάιν, καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να σπάσει το Lock down σε λίγες εβδομάδες και να επιτρέψει στις λιγότερο ευπαθείς ομάδες να πάνε στις δουλειές τους. «Είναι λογικό να λαμβάνονται ακραία μέτρα για να κρατηθεί όρθιο το σύστημα Υγείας, όμως η κατάρρευση της οικονομίας, των θέσεων εργασίας και του ηθικού των πολιτών είναι επίσης θέμα υγείας», υποστηρίζει. Τρομάζει η πρόβλεψη του Τζέιμς Μπούλαρντ της Fed του St. Louis, για έκρηξη της ανεργίας στο 30%.