"Ξεθάβουν" τα Plan B οι ελληνικές επιχειρήσεις

"Ξεθάβουν" τα Plan B οι ελληνικές επιχειρήσεις

Τα αμυντικά αντανακλαστικά πολλών μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών έχει ενεργοποιήσει το κλίμα παράτασης της διαπραγμάτευσης, οι πολιτικές ζαριές και οι απειλές για μονομερή νομοθέτηση, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις τους να αρχίζουν να "ξεσκονίζουν" τα Plan B τα οποία είχαν ετοιμάσει από πέρυσι. 

Δίχως να συντρέχει λόγος πανικού, αφού οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν πως το σενάριο της ρήξης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι ακραίο, εντούτοις προβληματίζονται για τις εξελίξεις, οφείλουν να πάρουν τα μέτρα τους, να προστατεύσουν απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο την εταιρεία, τους μετόχους και τους πελάτες τους, γι' αυτό και ξανακοιτάζουν τα σενάρια που είχαν καταρτίσει την Άνοιξη του 2015.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, όλες οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες έχουν δημιουργήσει από πέρυσι ένα δίκτυο χρηματοδότησης των εργασιών τους από το εξωτερικό. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει εκτός Ελλάδας κεφάλαια και έχουν ανοίξει σε ξένες τράπεζες καταθετικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων και γίνεται η αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους σε προμηθευτές για τις πρώτες ύλες.

Στις κινήσεις "οχύρωσης" που έχουν προβεί μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες, προκειμένου να προστατεύσουν την εταιρική τους δραστηριότητα, αναφέρθηκε χθες στο εβδομαδιαίο του δελτίο και ο ΣΕΒ. "Κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο σύστημα συναλλαγών με τη χρήση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό (Κύπρο, Βουλγαρία), προκειμένου να μη κλείσουν", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο σύνδεσμος.

Αρκετά διαδεδομένη από πέρυσι πρακτική είναι και το γεγονός πως όταν πλησιάζει η μισθοδοσία των εργαζομένων της, η επιχείρηση πιστώνει στους λογαριασμούς το σχετικό ποσό από το εξωτερικό. Μια άλλη πάλι κίνηση που επίσης κάνουν πολλοί από πέρυσι, όσοι φυσικά έχουν τη ρευστότητα, είναι να ανανεώνουν αρκετά νωρίτερα τα συμβόλαια με τους ξένους πελάτες τους, που μπορεί να λήγουν το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους. 

Ταυτόχρονα πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει το βασικό κομμάτι των εργασιών τους στις θυγατρικές του εξωτερικού, που μπορεί να βρίσκονται είτε στην Ευρώπη, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουν απερίσπαστες να διεκδικούν έργα στο εξωτερικό, μειώνοντας το κόστος εργασιών που έχουν στην Ελλάδα. Κάποιες φυσικά έχουν μεταφέρει μέχρι και την έδρα τους στο εξωτερικό.

Εννοείται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν Plan B και για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους όταν για παράδειγμα αυτές αφορούν ομολογιακά δάνεια που έχουν συναφθεί με ελληνικές και ξένες τράπεζες. Η συλλογιστική είναι ότι στο απευκταίο σενάριο της μη συμφωνίας οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα έγκρισης από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM), γι'' αυτό και χρειάζεται ένα Plan B.

Σε κάθε περίπτωση και δίχως σπασμωδικές κινήσεις, πολλοί επιχειρηματίες, ενόψει ακριβώς των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης, κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να καλυφθούν ακόμη και για το απευκταίο σενάριο της ρήξης.

Ειδικά πάντως στη Βουλγαρία, πέρυσι μετά τα capital controls γνώρισε εκρηκτική άνθηση μια ολόκληρη "βιομηχανία" δημιουργίας εικονικών εταιρειών, με πρωταγωνιστές βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες και βασικό στόχο το αυθημερόν άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκτιμήσεις ανεβάζουν σε πάνω από 60.000 τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ανοίξει στη Βουλγαρία μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα.

Γ.Φ.