Περισσότερο από ό,τι αναμενόταν υποχώρησε ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της ευρωζώνης το Μάιο, παρά την πτώση του ποσοστού της ανεργίας σε χαμηλό 7 ετών, κάτι που συνδυαστικά ενδέχεται να ενισχύσει την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει άμεσα τα προγράμματα χρηματοοικονομικής τόνωσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ επιβραδύνθηκε σε ετήσια βάση στο 1,4% από το 1,9% τον Απρίλιο, λίγο κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς η οποία ανέμενε ότι θα κινηθεί στο 1,5%.
Επίσης, το μέτρο πληθωρισμού που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής μειώθηκε επίσης στο 1,0% από 1,2%, όπως προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat οι τιμές στον τομέα της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο από 7,6% τον Απρίλιο, ενώ τα κόστη για μη επεξεργασμένα τρόφιμα ήταν 1,6% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, έναντι του 2,2% τον Απρίλιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να κινηθεί ο πληθωρισμός ελαφρώς κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα και αγοράζει μηνιαίως ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ ώστε να παράσχει ρευστότητα στην οικονομία και να οδηγήσει την αύξηση των τιμών πιο κοντά στον στόχο της.
Επιπλέον, η παροδική αύξηση του πληθωρισμού νωρίτερα φέτος οδήγησε σε δυναμικές τοποθετήσεις από τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, που καλούσαν για τερματισμό της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων και των μαζικών αγορών ομολόγων.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ απάντησαν εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτού του υψηλότερου πληθωρισμού, με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Τετάρτη, να φαίνεται ότι ενισχύουν τη θέση τους.