Με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αυξάνεται καθημερινά και τους ειδικούς να προβληματίζονται τόσο από αυτή την αύξηση, όσο και από το γεγονός ότι παράλληλα μεγαλώνει και η ηλικία των ασθενών στις κλινικές Covid και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων και συνεπώς αυξάνεται και ο κίνδυνος για κακή έκβαση της υγείας τους, η αύξηση των εμβολιασμών αναδεικνύεται μονόδρομος για να αποφευχθεί νέα πίεση στο σύστημα υγείας.
Τέσσερις μέρες προτού εκπνεύσει η διορία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, ακόμα δεν έχουν μεταπειστεί ώστε να εμβολιαστούν οι χιλιάδες ανεμβολίαστοι και η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει το μετρό της υποχρεωτικότητας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σε εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με το κοινό, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με καθημερινή συναλλαγή με τους πολίτες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
Ωστόσο, ακριβώς επειδή η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας δημιουργεί και εντάσεις, ένα χρήσιμο εργαλείο που σκοπεύει να αξιοποιήσει άμεσα η Πολιτεία είναι οι κινητές μονάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε μέρη όπου είναι συγκεντρωμένος κόσμος, με την αρχή να γίνεται από αύριο Κυριακή σε προαύλια ιερών ναών, ενώ αντίστοιχο πλάνο υπάρχει και για τα πανεπιστήμια μόλις αρχίσει η νέα φοιτητική χρόνια.
Με αυτή την κίνηση, η πολιτεία αποσκοπεί στο να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού στις δύο κρίσιμες ηλικιακές ομάδες. Καταρχάς στους μεγαλύτερους (άνω των 60 ετών) που είναι και τα πλέον ευπαθή άτομα τα οποία πρέπει να προστατευτούν. Δευτερευόντως και στους νεότερους, οι οποίοι νοσούν πιο εύκολα λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα και συνήθως νοσούν ήπια, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσουν βαριά νόσηση και επιπλοκές.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου, οι νέοι αναδεικνύονται στους υπερμεταδότες του τέταρτου κύματος, καθώς όπως επισημαίνει ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης λόγω της αυξημένης τους κινητικότητας και των πολλών επαφών που έχουν με άλλους ανθρώπους, μεταδίδουν τον ιό τρεις φορές περισσότερο από ό,τι κάνουν οι άνθρωποι των άλλων ηλικιακών ομάδων.
Κατά το τέταρτο πανδημικό κύμα και σε αυτή τη φάση του εμβολιασμού η οποία είναι πολύ κρίσιμη -πριν πέσει αισθητά η θερμοκρασία προς το τέλος του φθινοπώρου και μεταφερθεί σε εσωτερικούς χώρους όλη η κοινωνική ζωή -ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι ξεκάθαρος: Πρέπει να πάει το εμβόλιο στους εναπομείναντες διστακτικούς και όχι να τους περιμένει να πάνε εκείνοι στο εμβολιαστικό κέντρο.
Έτσι λοιπόν προτού συζητηθεί η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας σε εργαζόμενους στην εστίαση και σε εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, τα εμβόλια για τον κορονοϊό πηγαίνουν ξανά πόρτα -πόρτα σε εκείνες τις περιοχές όπου οι πολίτες συγκεντρώνονται όπως είναι οι πλατείες και τα προαύλια των εκκλησιών, αλλά και τα προαύλια των πανεπιστημίων.
Ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής θυμίζει ότι όταν μιλάμε για εμβολιαστική κάλυψη δε μας ενδιαφέρει μόνο το απόλυτο νούμερο -το ποσοστό δηλαδή των ανθρώπων που εμβολιάζονται- αλλά και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, δηλαδή τι ηλικίας είναι αυτοί οι άνθρωποι, τι τρόπο ζωής έχουν και πόσο συμμετέχουν στη διασπορά του κορονοϊού.
Μέσω των κινητών συνεργείων που φέρνουν το εμβόλιο κοντά στον πολίτη μπορεί να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη έτσι ώστε να μη χρειαστεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ωστόσο, το αν αυτό τελικά θα χρειαστεί να γίνει ή όχι δεν το ξέρει κανείς, καθώς ο κορονοϊός με τις μεταλλάξεις του δεν παύει να μας εκπλήσσει και να αλλάζει τα δεδομένα. Αν τα επιδημιολογικά στοιχεία δείξουν ότι θα πρέπει να ληφθούν νέες αυστηρότερες αποφάσεις για να αποφευχθεί γενικευμένο lock down, τότε η λήψη αυτών των αποφάσεων θα είναι μονόδρομος.
Ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θυμίζει ότι για τους εργαζόμενους στην εστίαση, η εργασία τους στα μπαρ, τα cafe και τα εστιατόρια είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι βιοπορίζονται, ενώ για τους πελάτες η επίσκεψη στα καταστήματα εστίασης αφορά μία ψυχαγωγική διαδικασία.
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού συνεπώς δεν είναι απόφαση που μπορεί να ληφθεί «ελαφρά την καρδία». Επιπλέον, όταν μιλάμε για ανθρώπους του δημόσιου τομέα ή για ένστολους, πέραν των σωμάτων ασφαλείας, που θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικά, τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αν ένας σημαντικός αριθμός σε αυτές τις επαγγελματικές δεν δεχτεί να εμβολιαστεί και τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας, θα υπάρξουν λειτουργικά προβλήματα του κράτους τα οποία θα είναι δυσεπίλυτα…
Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, περίπου το 61 % των αστυνομικών είναι εμβολιασμένοι ενώ σχεδόν τέσσερις στους 10 παραμένουν ανεμβολίαστοι. Εάν ληφθεί απόφαση όλοι οι αστυνομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί, να μην μπορούν να υπηρετήσουν στη θέση τους τότε θα έχουμε έλλειμμα αστυνομικής δύναμης στους δρόμους, ενώ αντίστοιχα ελλείμματα θα υπάρξουν στο Λιμενικό Σώμα, στην πυροσβεστική και σε όλους τους τομείς που θα ληφθεί μία τέτοια απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, με τη διορία για νοσηλευτές, γιατρούς, διοικητικούς και λοιπό προσωπικό νοσοκομείων και Δομών Υγείας να εκπνέει σε τέσσερα 24ωρα.
Από όλες αυτές τις κατηγορίες υγειονομικών μόνο οι γιατροί έχουν να επιδείξουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης με την οδηγία του εμβολιασμού που φτάνει το 96%.
Στο μεταξύ η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στο 94% των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια και σε ορισμένες περιοχές στο 100%, δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας πως τίποτα δεν θα μπορέσει να ανακόψει την αυξημένη ικανότητα διασποράς που χαρακτηρίζει την covid στο τέταρτο κύμα.