Του Αλέξανδρος Διαμάντη
Ως μια δυνητική απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας χαρακτήρισε τις μεταναστευτικές ροές, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί ένα σύνθετο πρόβλημα και στον τρόπο διαχείρισης πρόταξε και το θέμα της ασφάλειας εσωτερικά της χώρας. Διαφωνεί κανείς ότι οι ροές θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελούν απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας και πρέπει εμείς να καθίσουμε άπρακτοι σε αυτό;», επισήμανε.
Μάλιστα, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να αντιδράσουν στη φράση του ΥΠΕΘΑ, εκείνος τους απάντησε ότι αυτή η άποψη του ελληνικού λαού. «Δεν λέω εισβολείς, λέω απειλή για την εσωτερική ασφάλεια και τα επεισόδια είναι πολλά και καθημερινά. Αυτή είναι η άποψή μου και πολύ φοβούμαι για σας, αυτή είναι και η άποψη του λαού», αντέτεινε προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που σήκωσαν τους τόνους.
Απαντώντας για την τροπολογία, που νωρίτερα αποτέλεσε εστία αντιπαράθεσης, είπε ότι πλέον συστήνεται το όργανο που θα θωρακίσει θεσμικά αυτό που γίνεται στην ουσία. «Δηλαδή να παρατηρεί ο στρατιώτης δίπλα στον αστυνομικό, να περιπολεί ο λιμενικός δίπλα στον αστυνομικό, να μπορεί δίπλα στο λιμενικό να αναπτύσσεται πολεμικό ναυτικό και στον Έβρο να περιπολούν αστυνομικοί με τις ένοπλες δυνάμεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτή η τροπολογία παραπέμπει σε στρατιωτικοποίηση της δημοκρατίας, υπογράμμισε με νόημα: «Πηγαίνετε στον Έβρο και πείτε στον κόσμο αυτό. Κι αν δεν σας αρέσουν, προτάξτε ανθρωπιστική παράμετρο και πάτε στη Μόρια και πείτε ότι το να προμηθευτούν κρεβάτια σε 2 χρόνια είναι κακό γιατί στρατιωτικοποιείται η δημοκρατία»!
Πάντως, ο Ν. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η τροπολογία ήρθε στην Ολομέλεια αιφνιδιαστικά, αλλά σημείωσε ότι είναι απαραίτητη.
Λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπαινίχθηκε πως ο στρατός θα εγγυηθεί και την εσωτερική ασφάλεια. Κάτι που ο ίδιος ο κ. Παναγιωτόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας αρχικά: «Δεν θα ταυτιστώ με την άποψη που έχει διατυπώσει παλαιότερα ο Π. Καμένος ο συνέταιρος σας», για να προσθέσει:
«Το διευκρινίζω, ο στρατός εγγυάται ασφάλεια συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια αστυνομία κτλ. Αυτό που είπα και δεν θέλω παρερμηνεία είναι ότι εκτιμούμε πως η κατάσταση όπως εξελίσσεται αποτελεί δυνητική απειλή για την ασφάλεια της χώρας, όχι ότι θα την αντιμετωπίσει ο στρατός».
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλος, ο στρατός θα εντείνει την φύλαξη των συνόρων, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι την διάσταση για εσωτερική ασφάλεια «την συζητήσαμε και στο ΝΑΤΟ γιατί υπάρχει ο κίνδυνος από ροές να παρεισφρήσουν τρομοκράτες τζιχαντιστές του ISIS που δραπέτευσαν»!
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την παρέμβαση Τζανακόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι:
«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, που πριν λίγες μέρες πάγωσε μόνος του για δύο ώρες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μέχρι να τον συνεφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα μας ενημέρωσε πως έχει λάβει εντολή ο στρατός να φροντίζει εκτός από τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και για την εσωτερική ασφάλεια!
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ήταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος στο Παρίσι την τελευταία φορά που ο στρατός "μεριμνούσε" για την εσωτερική ασφάλεια και να έχει ξεχάσει, αλλά τώρα οφείλει να πει ξεκάθαρα:
Έχει δώσει ο ίδιος τέτοια εντολή στον Υπουργό του, όπως ανατριχιαστικά ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή;
Εάν ναι, τα πράγματα είναι σοβαρά.
Εάν όχι, να τον διαψεύσει το γρηγορότερο, γιατί παρόμοιες δηλώσεις αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μας».