Ο Αλ. Τσίπρας παρά την συντριπτική ήττα δεν έλαβε το μήνυμα

Ο Αλ. Τσίπρας παρά την συντριπτική ήττα δεν έλαβε το μήνυμα

Του Τάσου Ευαγγελίου

Αδυνατώντας να αποδεχτεί επί της ουσίας την συντριπτική ήττα της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τα διλήμματα που έθεσε την περίοδο πριν τις ευρωεκλογές, εμμένοντας στο διχαστικό λόγο, στα διλήμματα περί ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού και κυρίως στις κινδυνολογικές προειδοποιήσεις για κατάργηση των μέτρων από τη ΝΔ.

Αν και δήλωσε πως έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες, οχυρώθηκε πίσω από την αποχή μιλώντας όχι για ήττα αλλά για ένα αποτέλεσμα «κατώτερο των προσδοκιών μας», προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό δεν αφορά μόνο την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «και τους χιλιάδες ψηφοφόρους».

Μάλιστα ανέφερε ότι πολλοί δεν πήγαν στην κάλπη αλλά δεν πήγαν στη ΝΔ και στο πλαίσιο αυτό μπορούν να επιστρέψουν, ενώ έκανε λόγο και για κόπωση της κοινωνίας

«Χάσαμε μια μάχη αλλά έχουμε πόλεμο» είπε υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το 24% των ευρωεκλογών αποτελεί μια σημαντική αφετηρία. Μάλιστα ανέφερε ότι ο αριθμός που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχος με αυτόν που είχε ψηφίσει και το 2014.

Στο σημείο αυτό μίλησε για λάθη που έγιναν και για το γεγονός ότι πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση είχε βάλει ψηλά τον πήχη. «Ίσως ήμασταν βολονταριστές» δήλωσε, για να προσθέσει πως τώρα υπάρχει εμπειρία και γνώση ότι υπάρχει προσπάθεια και κόπος για να «αποκτήσουμε την πατρίδα και το κράτος που θέλουμε»

Στο σημείο αυτό έθεσε και το δίλημμα με το οποίο θα κινηθεί προς τις εκλογές. Δίλημμα ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε με έμφαση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Δηλαδή, όπως τόνισε, ο λαός θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει με «ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη και υπουργούς τους Γεωργιάδη και Βορίδη, τους εκπροσώπους του ακροδεξιού χώρου» ή με τις «προοδευτικές δυνάμεις με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που θα διευρύνουν τη στήριξη προς την κοινωνία».

Βασικός στόχος το ΚΙΝΑΛ

Βασικός στόχος του Αλ. Τσίπρα όπως προκύπτει από τα όσα είπε στην ΚΕ είναι το ΚΙΝΑΛ και η πίεση προς αυτό να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη συνεργασία.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ρίξει βάρος στο να μην υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ και ταυτόχρονα να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας για κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να συρθεί εκ νέου σε εκλογές και μάλιστα με απλή αναλογική.

Δείχνει δηλαδή να επενδύει στην ακυβερνησία προκειμένου να δύναται να έχει κυρίαρχο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Κατ'' επανάληψη άλλωστε στον πόλο απέναντι στη ΝΔ έθεσε όχι τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τις «προοδευτικές δυνάμεις με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας... βιάστηκε να προαναγγείλει εκλογική συμπόρευση με τους Οικολόγους Πράσινους στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές, με αφορμή την παρουσία του Γιάννη Τσιρώνη στην ομιλία του, με το κόμμα των Οικολόγων να διαψεύδουν την αναφορά του πρωθυπουργού με επίσημη ανακοίνωσή τους, τονίζοντας πως θα πραγματοποιηθεί εκλογικό συνέδριο «που θα αποφασίσει για την στάση του κόμματος στις επόμενες εκλογές».