Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που ο αρχηγός πρέπει να πάρει το ρίσκο και να προχωρήσει σε κινήσεις με ιδιαίτερο συμβολισμό. Να κάνει επιλογές, τις οποίες ελάχιστοι μπορεί να πιστεύουν, όμως εκείνος θεωρεί ότι είναι αναγκαίες και χρήσιμες για το κόμμα του. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ευρεία επικράτηση σε επίπεδο περιφερειών αποτελεί αναμφίβολα μία μεγάλη νίκη, όμως υπάρχει και κάτι άλλο πιο ουσιαστικό, που καταγράφει το στίγμα των κινήσεων του.
Μπορεί ο χάρτης της Ελλάδας να βάφτηκε «μπλε» όμως για να γίνει αυτό χρειάστηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις από τον πρόεδρο της ΝΔ, οι οποίες μόνο εύκολες δεν ήταν, μιας και λίγο πολύ ήταν κόντρα στη λογική και την πολιτική πεπατημένη, την στιγμή που ελήφθησαν.
- Παράδειγμα πρώτο: Η επιλογή του Παναγιώτη Νίκα για την περιφέρεια Πελοπονήσσου. Μία κίνηση, η οποία για τους περισσότερους ήταν ακατανόητη και ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου, μιας και η λογική και η κακώς εννοούμενη «σιγουριά» θα ήθελε τον κ. Μητσοτάκη να τείνει χείρα φιλίας στον Πέτρο Τατούλη, παλαιό στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης και αδιαφιλονίκητο φαβορί, καθ'' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι κάλλιστα θα μπορούσε να είχε προσφέρει το χρίσμα στον κ. Τατούλη, ο οποίος είχε όλα τα προγνωστικά με το μέρος του, προτίμησε μια καθαρά αυτοδιοικητική λύση, τον πετυχημένο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Μία επιλογή μάλιστα που στήριξε ο ίδιος προσωπικά, αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο, πραγματοποιώντας περιοδεία σε Κορινθία, Αργολίδα και Αρκαδία την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας. Τελικά το αποτέλεσμα δικαίωσε τον κ. Μητσοτάκη και ο Παναγιώτης Νίκας έβαλε τέλος στην πολύχρονη κυριαρχία του Πέτρου Τατούλη.
- Παράδειγμα δεύτερο: Η επένδυση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύο νέα πρόσωπα, χωρίς προηγούμενη μεγάλη εμπειρία. Πρόκειται για τον Νεκτάριο Φαρμάκη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Φάνη Σπανό στην Κεντρική Ελλάδα. Δύο νέοι άνθρωποι, τους οποίους ελάχιστοι πίστευαν και θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να κοντράρουν στα ίσια τους αντιπάλους τους. Παρ'' όλαυτα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε αρκετές φορές τις δύο αυτές περιφέρειες, τους πρόσφερε στήριξη και το τελικό αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Ειδικά στην περίπτωση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σηματοδοτείται η αλλαγή σκυτάλης, κάτι το οποίο δεν μπόρεσε για πολύ λίγο να συμβεί το 2014.
- Παράδειγμα τρίτο: Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Όταν ο κ. Μητσοτάκης επέλεγε την Ρόδη Κράτσα για υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ, λίγοι πίστευαν ότι το έμπειρο στέλεχος θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή σε μία περιφέρεια όπου ο μέχρι χθες περιφερειάρχης Θοδωρής Γαλιατσάτος έμοιαζε ακλόνητος. Παρ'' όλαυτα ο πρόεδρος της ΝΔ επένδυσε στην κυρία Κράτσα, επισκέφτηκε τουλάχιστον δύο φορές τα Επτάνησα και το βράδυ της 2ας Ιουνίου βρήκε την ΝΔ να παίρνει και την συγκεκριμένη περιοχή από τα «χέρια» του ΣΥΡΙΖΑ.
- Παράδειγμα τέταρτο: Η επικράτηση του προερχόμενου από την ΝΔ ανεξάρτητου υποψηφίου Ιωάννη Γκίκα απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα συνιστά μία μεγάλη επιτυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δυτικές συνοικίες. Σε πείσμα όλων όσοι θεωρούν ότι μπορούν να αποτελούν τους αποκλειστικούς και προνομιακούς συνομιλητές των λαϊκών στρωμάτων, ο κ. Μητσοτάκης που μάλιστα περιόδευσε λίγο πριν από την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στο Αιγάλεω, κατάφερε να αποδείξει ότι η ΝΔ δεν έχει χάσει την επαφή της με την κοινωνία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το κεφάλαιο «περιφερειακές εκλογές» έκλεισε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκείνο των εθνικών εκλογών να ανοίγει. Με σύνθημα «ενωμένοι μπορούμε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για μία διαφορετικού τύπου προεκλογική εκστρατεία όπου κύριο χαρακτηριστικό της θα έχει την προσωπική επαφή με τον πολίτη.
Πρώτος σταθμός για τον κ. Μητσοτάκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το Καστελόριζο.