ΗΠΑ και Καναδάς κλιμακώνουν τις πιέσεις και χτυπούν τους Ρώσους Ολιγάρχες, προτρέποντας παράλληλα και τις υπόλοιπες χώρες, ειδικά αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεργήσουν ώστε να ανοίξουν τον κύκλο των κυρώσεων κατά προσώπων και εταιρειών που χρησιμοποιούν πόρους προερχόμενους από τη Ρωσία. Ο Μπάιντεν προτείνει στο Κογκρέσο να αξιοποιηθούν δεσμευμένα χρήματα και περιουσίες Ολιγαρχών, ώστε να ενισχυθούν με αυτά οι Ουκρανοί και ο Καναδάς δηλώνει πως θα είναι η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια. Οι ΗΠΑ θέτουν και θέμα βελτίωσης της συνεργασίας για την ανάκτηση περιουσιών.
Την ώρα που ο Λαβρόφ εμφανίζεται να θέτει θέμα άρσης των κυρώσεων, υποστηρίζοντας πως αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, ΗΠΑ και Καναδάς εμφανίζονται αποφασισμένοι όχι απλά να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τους λογαριασμούς Ρώσων Ολιγαρχών, αλλά και να τα «αξιοποιήσουν» προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της Ουκρανίας και τη στήριξη των Ουκρανών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ναι μεν ο λόγος αφορούσε τη Ρωσία και τις κυρώσεις σε βάρος της, όμως επί της ουσίας το πρόβλημα που έχει αρχίσει να μεγεθύνεται αφορά τους Ρώσους Ολιγάρχες που βλέπουν τις περιουσίες τους να μειώνονται μέσα από δημεύσεις λογαριασμών, ακινήτων και κινητών αξιών. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά για αξιοποίηση των περιουσιών που έχουν δεσμευθεί ή παγώσει αλλά και η πρόταση που κατέθεσε ο Μπάιντεν στο Κογκρέσο ταυτόχρονα με αυτή για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 30 δις. Δολαρίων. Πρόταση που ο ίδιος ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε.
Σε αυτή εκτός της οικονομικής βοήθειας που ζητά να εγκριθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συμπεριλάβει και δύο ακόμη παραμέτρους. Η πρώτη εξ αυτών αφορά στην αξιοποίηση της περιουσίας που έχει δεσμευθεί ή παγώσει ώστε τα χρήματα να διατεθούν για τη στήριξη της Ουκρανίας και των Ουκρανών, των θυμάτων δηλαδή της ρωσικής εισβολής. Μάλιστα οι αρχές των ΗΠΑ σημειώνουν πως με τον τρόπο αυτό ο πλούτος που οι Ρώσοι Ολιγάρχες έχουν συσσωρεύσει και μέσω του οποίου ουσιαστικά στηρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πόλεμο εναντίον μιας χώρας ανεξάρτητης θα λειτουργήσει με τρόπο αντίστροφο.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά τη συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες αναφορικά με τις διώξεις και την αναζήτηση των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών των Ρώσων Ολιγαρχών εκτός αμερικανικής δικαιοδοσίας. Σήμερα, οι χώρες που μετέχουν στην επιβολή κυρώσεων λειτουργούν σε ένα πλαίσιο εντός συνόρων ενώ για να δεσμευθούν στοιχεία εκτός δικαιοδοσίας ακολουθείται μια χρονοβόρος διαδικασία που απαιτεί την κατάθεση σχετικών αιτημάτων κλπ. Παράλληλα παρατηρείται το φαινόμενο να κατατίθενται οι λίστες που συμπεριλαμβάνουν πρόσωπα και οντότητες από κάθε χώρα χωριστά.
Αποτέλεσμα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ να μην είναι στο σύνολό τους σε αυτά της Ε.Ε.. Το ίδιο ισχύσει και για τις λίστες του Καναδά για παράδειγμα ή και της Αυστραλίας. Ως εκ τούτου Ρώσοι Ολιγάρχες καταφέρνουν μέχρι στιγμής να είναι ακόμη και εκτός κυρώσεων, όπως για παράδειγμα είχε αναφέρει πρόσφατα και το Forbes. Επίσης παρατηρείται και το εξής τραγελαφικό. Να έχουν οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ στοιχεία για πρόσωπα που δρουν εντός ζωνών επιρροής άλλων χωρών αλλά αυτές να μην τα χρησιμοποιούν στην επιβολή κυρώσεων επικαλούμενες διάφορες δικαιολογίες.
Με την πρόταση του ο Τζο Μπάιντεν, κατόπιν εισηγήσεων των αρμοδίων διωκτικών αρχών και των διαπιστώσεων της αμερικανικής task force Kleptocapture που συστήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιχειρεί να σταλεί προς τη Μόσχα και τον Πούτιν καθώς και προς τον κύκλο που τον στηρίζει, ότι η διεθνής σκηνή λειτουργεί με κοινό τρόπο εναντίον τους.
Πέραν των ως άνω πάντως προωθείται και η καλύτερη δυνατή εφαρμογή του νόμου που ψηφίσθηκε στις ΗΠΑ πριν έναν περίπου χρόνο και αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω της ανακοίνωσης των πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Ο Καναδάς
Την ίδια στιγμή ο Καναδάς εμφανίζεται να προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης της δεσμευμένης και παγωμένης περιουσίας των Ρώσων Ολιγαρχών. Δηλώνοντας πως είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των G7 που προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες, προωθεί νόμο μέσω του οποίου θα καταστεί εφικτή η αναδιανομή του πλούτου των Ρώσων Ολιγαρχών και η διάθεσή του στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Καναδάς εμφανίζεται να στηρίζει απόλυτα την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να καταδικάζει με κάθε τρόπο τον πόλεμο και την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρωτοστατεί δέ και τη διαδικασία που αφορά σε καταδίκες για εγκλήματα πολέμου.
Μέσα από την πρόταση νόμου για την αναδιανομή του δημευμένου ή παγωμένου πλούτου των Ρώσων Ολιγαρχών, καταφέρνει ουσιαστικά την αξιοποίησή του έναντι της τακτικής που ακολουθείται σήμερα και η οποία οδηγεί στην απώλεια της αξίας του.
Τι σημαίνουν αυτές οι κινήσεις
Οι προτάσεις Μπάιντεν προς το Κογκρέσο και η πρόταση νόμου στον Καναδά οδηγεί το θέμα των κυρώσεων σε ένα επόμενο στάδιο. Διότι με την αξιοποίηση και αναδιανομή του πλούτου τους οι Ρώσοι Ολιγάρχες χάνουν μόνιμα αξίες που έχουν αποκτήσει σε βάθος χρόνων είτε αυτές αφορούν σε λογαριασμούς που διαθέτουν είτε ακίνητα και κινητά αντικείμενα. Έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανάκτησής τους αν και εφόσον λήξει κάποια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Και ναι μεν θεωρείται πως μέρος μόνο των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν είναι εμφανές καθώς και ότι υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια εξαφανισμένα μέσω εταιρειών βιτρινών ή χρυσού και κρυπτονομισμάτων εν τούτοις ο κλοιός σφίγγει. Πολύ δε περισσότερο με τις πιέσεις των ΗΠΑ να διευρυνθεί ο κύκλος των προσώπων που εμπλέκονται και βρίσκονται ή βρέθηκαν στο παρελθόν στο πλευρό του Πούτιν.
Οι αποφάσεις αυτές ενδεχομένως να αποτελούν και τον λόγο που οδήγησε τον Λαβρόφ στο να αναφέρει τις κυρώσεις ως έναν εκ των όρων που τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 22 Απριλίου, την Μεγάλη Παρασκευή των Ορθόδοξων Χριστιανών, πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή, αυτή τη φορά, συνεδρίαση των task forces που έχουν συσταθεί από ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες χώρες δημιουργώντας την Task Force REPO και εξέτασαν τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν αλλά και την πορεία των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε αναφερθεί ότι οι κυρώσεις έφταναν συνολικά τα 30 δις. Ευρώ.
Σε αυτή τη συνεδρίαση σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν αναφορές σε νέες κυρώσεις και σε πρόσωπα που αναμένεται να ενταχθούν στο έκτο πακέτο που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ΕΕ. Πακέτο που πρέπει πριν να εγκριθεί από τις χώρες μέλη, όπου σημειωτέον παρουσιάζονται και ορισμένες παρεμβάσεις. Και είναι αυτό ακριβώς το σημείο που θέλουν οι διωκτικές αρχές να κλείσουν.