Ένα αχρείαστο δημοψήφισμα και ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο ορίζουν τις εξελίξεις του 2015 με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η 5η Ιουλίου εκείνου του έτους καθορίστηκε από την πλειοψηφική ψήφο υπέρ ενός «ΟΧΙ» που κανείς δεν ήξερε τι αντιπροσώπευε και από την καθιέρωση του όρου «kolotoumpa» σε διεθνές επίπεδο με αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι πολίτες οδηγήθηκαν σε ένα δημοψήφισμα με την τότε ηγεσία να τάσσεται υπέρ του «OΧΙ» που από αρκετές πλευρές χαρακτηρίσθηκε ως «όχι στο ευρώ και την Ευρώπη». Οι πύρινες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα στο διάστημα μεταξύ της 27ης Ιουνίου, οπότε και προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα και της 5ης Ιουλίου που διενεργήθηκε, θα μείνουν στην ιστορία για το πάθος και για την προσπάθεια να χτυπήσουν τα νταούλια και να χορέψουν οι αγορές.
Ο τότε πρωθυπουργός πήρε αυτό το «ΟΧΙ» και το μετέτρεψε σε ένα βροντερό «ΝΑΙ», φέρνοντας ένα 3ο μνημόνιο και μια διαδικασία που κόστισε στη χώρα ποσό που υπερβαίνει τα 50 δισ ευρώ, με ορισμένους να αναφέρουν πως ξεπέρασε ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ. Βρέθηκε δε, να διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους επί 17 ώρες για να φέρει πίσω ένα σχέδιο διάσωσης ενδεχομένως χειρότερο από αυτό που του είχαν αρχικά προτείνει οι ίδιοι.
Έτσι καθιερώθηκε, σε διεθνές επίπεδο, ο όρος «kolotoumpa». Το 2017 η ισπανική εφημερίδα El Pais, με αφορμή τη στάση του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν αναφορικά με την κήρυξη ανεξαρτησίας της ισπανικής επαρχίας φιλοξενούσε τον τίτλο «kolotoumpa» και εξηγούσε πως αναφέρεται στην ελληνική λέξη σχετικά με τη στάση του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015.
Τότε ο Πουτζδεμόν δήλωνε ότι θα ακολουθήσει τη βούληση των Καταλανών, αλλά δεν κήρυξη μονομερή ανεξαρτησία και εν συνεχεία ανέστειλε την κήρυξη για μερικές εβδομάδες με αποτέλεσμα η El Pais να αναφερθεί στη λέξη «kolotoumpa», σημειώνοντας πως:
«Είναι ένας πολιτικός όρος, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έκανε αυτή τη λέξη διάσημη, αφού οδήγησε τη χώρα του σε δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν θα κάνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Παρότι η πλειονότητα ψήφισε «όχι», ο ίδιος κατέληξε να κάνει το αντίθετο».
Την ίδια χρονιά οι Financial Times που ασχολούνταν με το Brexit επίσης επικαλέστηκαν την λέξη «kolotoumpa» αναφορικά με τα σενάρια που την εποχή εκείνη διακινούνταν για αναδίπλωση της τότε βρετανικής κυβέρνησης.
«Η ελληνική λέξη kolotoumba, βρίσκεται στο προσκήνιο αυτή τη φορά, για το εν εξελίξει ζήτημα του Brexit», έγραφαν οι FT σε άρθορ με τίτλο «Ελληνικά μαθήματα για τους οπαδούς του Brexit» και σημείωναν πως «η kolotoumba έγινε μόδα το 2015, ως απάντηση στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα, του κάποτε ριζοσπαστικού και αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Αφού για μήνες επέμενε πως δεν θα υποχωρήσει στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο Τσίπρας «έκανε τούμπα» και αποδέχθηκε την έκτακτη χρηματοδότηση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που είχαν προσφερθεί αρχικά», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Δεν ήταν και δεν είναι οι μόνες αναφορές. Εν τούτοις αυτη η «kolotoumpa» στην οποία αναγκάσθηκε να προβεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εξελίξεις και την καυτή πατάτα του δημοψηφίσματος που ο ίδιος έβαλε στα χέρια του, έφερε την Έλλάδα στα όρια του χάους και της καταστροφής.
Διεσώθη δε, όχι διότι ο Τσίπρας αναγκάστηκε να πει ναι σε όλα, αλλά διότι εκείνη την περίοδο η σημερινή κυβερνώσα παράταξη αλλά και το τότε ΠΑΣΟΚ έβαλαν πλάτη. Το τρίτο μνημόνιο που έφερε διέλυσε το κόμμα του με αποτέλεσμα να χάσει τη δεδηλωμένη έμεινε όμως στην κυβέρνηση (για να υλοποιήσει και το σχέδιο του για άμεση προσφυγή στις κάλπες) διότι η τότε αντιπολίτευση υπερψήφισε τους όρους των ευρωπαίων εταίρων.
Έτσι η χώρα δεν είδε την έξοδο από το ευρώ και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κυβερνήσει για άλλα τέσσερα χρόνια εφαρμόζοντας το μνημόνιο και μετατρέποντας εαυτόν και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους καλύτερους μαθητές του Eurogroup αφού αφαίμαξε με τον πιο ακραίο τρόπο την μεσαία τάξη, χωρίς παράλληλα να ωφελήσει την… εργατική, για την οποία τώρα δηλώνει πως εκ νέου μάχεται.
Και όσο και αν αυτή την ημέρα κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ κλαίνε απαρηγόρητοι, η ουσία είναι πως η χώρα γλύτωσε τότε από θαύμα πληρώνοντας αδρά τα ιδιαίτερα μαθήματα εξουσίας της τότε πολιτικής ηγεσίας για να δηλώνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας πως είναι «πιο ώριμοι» και έχουν μάθει από τα λάθη τους προκειμένου να ξανακυβερνήσουν.
Μόνο που τελικά η χώρα είχε… άγιο και το 2019, αφού οι πολίτες έκλεισαν τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού και ψήφισαν μια κυβέρνηση που σήμερα αντιμετωπίζει με επιτυχία μέχρι και την πανδημία του κορονοϊού.
Διότι ουδείς δύναται να σκεφτεί τι θα συνέβαινε αν σήμερα υπήρχαν υπουργοί που τάσσονταν ανοιχτά κατά των εμβολιασμών και έκλειναν το μάτι στους ψεκασμένους και τους αρνητές.
Το 2015 έχει στιγματίσει και την πολιτική και την οικονομική ζωή του τόπου. Ο δε, μήνας Ιούλιος αποτέλεσε ένα μήνα θερμό με όλη τη σημασία της λέξης αφού με τράπεζες κλειστές και τη χώρα βγαλμένη από την πρίζα, τα όρια μιας πραγματικής, με την πλήρη έννοια του όρου πτώχευσης, είχε χτυπήσει την πόρτα.
Τα περί εκβιασμών, αυταπατών και άλλων τινών που και σήμερα επικαλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ ουδόλως αλλάζουν την πραγματικότητα εκείνων των μηνών και ειδικά εκείνων των ημερών. Η αυτοκριτική δεν έγινε ποτέ και ούτε ζητήθηκε έστω μια συγνώμη από μια ολόκληρη γενιά πολιτών.