Του Γιώργου Φιντικάκη
Ενιαίο ψηφιακό χάρτη που θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 5 περιοχές και μέσω του οποίου πολίτες και επενδυτές θα λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες για τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν, με ταχύτητα και δίχως γραφειοκρατία.
Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προκειμένου να ξεκολλήσει η χώρα από την 72η θέση του δείκτη επιχειρηματικότητας Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου βρίσκεται κάτω από χώρες όπως το Μεξικό, η Ρουάντα και άλλες, αύξηση της απορροφητικότητας στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπου σήμερα κατέχουμε την 19η θέση μεταξύ 28 χωρών, και ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού, με έναρξη του έργου, ει δυνατόν εντός του 2019.
Τα παραπάνω είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, έτσι όπως τις περιέγραψε κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις, στέλνοντας το στίγμα ότι για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις και να άρει τα εμπόδια που τους υψώνει η γραφειοκρατία, χρειάζεται να μπει τάξη στην πολυνομία, και την δυστοκία στις αδειοδοτήσεις. με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων αλλά και με πολιτική βούληση.
Στη λογική αυτή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έθεσε συγκεκριμένους στόχους, εξαγγέλλοντας μέτρα, πολλά από τα οποία θα συμπεριληφθούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή τον Αύγουστο, και αφορούν :
- Την ανάθεση προεγκριτικών διαδικασιών κρίσιμων για τις αδειοδοτήσεις σε ιδιώτες με την μορφή του outsourcing, προκειμένου να πάψουν να λιμνάζουν φάκελοι έργων στο υπουργείο και να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες το σύνολο του μηχανισμού. “Κάνουμε άμεσα πράξη την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε τίποτα να μην μείνει κολλημένο”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
- Τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη, δηλαδή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα που είναι διάσπαρτα σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και τα οποία αφορούν σε εκτάσεις γης. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, πολίτες και επενδυτές θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν με ταχύτητα και δίχως γραφειοκρατία, καθώς η πρόσβαση στο χάρτη θα γίνεται δωρεάν μέσω διαδικτύου. Ο χρήστης της πλατφόρμας θα μπορεί να ενημερώνεται για κάθε χαρακτηριστικό του ακινήτου που θέλει να αγοράσει, καθώς στον ψηφιακό χάρτη θα αποτυπώνονται προστατευόμενες περιοχές (Natura), δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός, ιστορικοί τόποι, και φυσικά τα σχέδια πόλεων.Το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε 5 πόλεις της Ελλάδας, αλλά το πλήρες σύστημα θα είναι σε 2 χρόνια. “Κάθε επενδυτής σε 2 χρόνια από σήμερα θα ξέρει ακριβώς τι έχει μπροστά του, προκειμένου να ζυγίσει τα τις δυσκολίες που θα συναντήσει το επιχειρηματικό του σχέδιο, δεν θα τον ταλαιπωρεί η γραφειοκρατία”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
- Βελτίωση της επίδοσης της Ελλάδας στην επιχειρηματικότητα. Σήμερα όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα βρίσκεται στην 72η θέση της ετήσιας έκθεσης Doing Business της World Bank, πίσω από χώρες όπως Μολδαβία, Μεξικό, Ρουάντα, Κένυα, Μπαχρέιν Αλβανία κλπ. “Το πρώτο που ψάχνει κάθε μεγάλος επενδυτής το προτού πάει σε μια χώρα, είναι ο συγκεκριμένος δείκτης”, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι “στόχος μας είναι να βελτιωθεί η κατάταξη της Ελλάδας και η βαθμολογία στον δείκτη”.
- Βελτίωση στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Όπως ανέφερε ο υπουργός σήμερα ο μέσος όρος απορρόφησης του ΕΣΠΑ κινείται στο 24,5%. Αλλά, όπως εξήγησε, το 42% των έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, καθώς αυτά δεν έχουν συμβασιοποιηθεί. Σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 19η θέση μεταξύ των 28 σε απορροφητικότητα κονδυλίων. “Θα έπρεπε η απορρόφηση του ΕΣΠΑ να βρίσκεται στο 60% του ΕΣΠΑ”, ανέφερε ο υπουργός.
- Επιτάχυνση διαδικασιών στο Ελληνικό: Στόχος είναι εντός Αυγούστου να εκδοθούν οι 3 ΚΥΑ που εκκρεμούν. Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση του διαγωνισμού για το καζίνο. “Ούτε θα έρθει νέος νόμος, ούτε πρόκειται να γεμίσει η έκταση. Όσο για τους ουρανοξύστες, τέτοιοι κτίζονται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, αλλά και σε σεισμογενείς περιοχές, όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Τόκιο”, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.