Αδ. Γεωργιάδης: Σύνταξη στα 58,5 για ασφαλισμένους με ένσημα προ του 1993
Eurokinissi
Eurokinissi

Αδ. Γεωργιάδης: Σύνταξη στα 58,5 για ασφαλισμένους με ένσημα προ του 1993

Για προσπάθεια διόρθωσης αδικιών του παρελθόντος έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο δικαίωμα σύνταξης στα 58,5 για ασφαλισμένους με ένσημα προ του 1993.

«Η προσπάθεια γενικά του κράτους είναι να κάνουμε ενιαίους κανόνες απονομής των συντάξεων, αυτό θέλουμε να κάνουμε και δεν θέλουμε να είναι τόσο πολύ μεγάλη η διαφορά η οποία πολλές φορές δημιουργεί αισθήματα αδικίας. Παρά ταύτα η προσπάθειά μας να διορθώσουμε αδικίες του παρελθόντος συνεχίζεται, άρα υπό την έννοια αυτή επιβεβαιώνω το ρεπορτάζ, είναι σωστό. Είναι για ασφαλισμένους με ένσημα προ του 1993 και ωφελούνται 200 χιλιάδες ασφαλισμένοι», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

Ερωτηθείς αν έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός απόδοσης των συντάξεων, απάντησε: «Το καλοκαίρι στις κύριες συντάξεις ήμασταν περίπου στις 35 χιλιάδες, τώρα είμαστε περίπου στις 30 χιλιάδες και ο στόχος που είχα θέσει από την αρχή είναι να είμαστε στις 25 χιλιάδες στο τέλος του χρόνου, πιστεύω ότι σε αυτόν τον στόχο κοντά θα είμαστε ίσως και να τον φτάσουμε. Στις εκκρεμείς συντάξεις έχουμε ήδη πολύ μεγάλη πτώση, από τις 65 χιλιάδες από την πρώτη μέρα που ήρθα είμαστε στις 32 χιλιάδες σήμερα και με τον νόμο που ετοιμάζουμε θα πάμε αυτόματα περίπου στις 28 χιλιάδες, άρα θα έχουμε μείωση άνω του 50% των εκκρεμών και κύριων και επικουρικών συντάξεων».

Για το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δήλωση του κ. Κασσελάκη για το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών, είπε: «Εμένα γενικά τα τεκμήρια δεν μου αρέσουν, σε όλη μου την πολιτική διαδρομή ήμουν κατά των τεκμηρίων. Εγώ πιστεύω σε ένα κράτος που μπορεί να πιάνει τη φοροδιαφυγή και τα τεκμήρια έχουν δομικά ένα πρόβλημα ότι κάποιους αδικούν και κάποιους άλλους δεν τους φορολογούν όσο πρέπει. Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να λύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα ότι το 80% περίπου των ελευθέρων επαγγελματιών δεν πληρώνουν καθόλου φόρο. Εδώ δύο δρόμοι υπάρχουν, ο ένας να πιστέψουμε ότι πράγματι το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να πληρώσουν φόρο και δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ, το άλλο να πιστέψουμε αυτό που μάλλον είναι και το λογικότερο, ότι εκεί υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι φοροδιαφυγής. Προτείνει το υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Χατζηδάκης έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπει στον δημόσιο διάλογο, θα συζητηθεί στη Βουλή, θα ακουστούν οι απόψεις των κοινωνικών φορέων, πάντως η ιδέα να μην πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθόλου φόρο δεν ξέρω αν μπορεί να βρει κάποιον από εμάς σύμφωνο».

«Το όριο που βάζει ο κ. Χατζηδάκης είναι πολύ λογικό. Λέει ότι σου βάζω το εισόδημα σαν να εργαζόσουνα την επιχείρησή σου λαμβάνοντας τον βασικό μισθό. Αν το δείτε υπό αυτή την έννοια δεν είναι παράλογο, έχει μια λογική δηλαδή και αυτοί που φωνάζουν δεν έχουν πει ότι αυτό είναι παράλογο», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς τι απαντάει σε αυτούς που λένε ότι δεν ειπώθηκε αυτό προεκλογικά και ότι είχαν κρυφή ατζέντα, απάντησε: «Δεν υπάρχει θέμα κρυφής ατζέντας, έχουμε πει ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και είναι και συνταγματική υποχρέωση οι Έλληνες να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη ισομερώς, δεν μπορεί κάποιος συστηματικά να φοροδιαφεύγει. Η μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής αυτή καθεαυτή δεν σταματάει λόγω αυτού του νομοσχεδίου, ο κεντρικός στόχος του κράτους είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Το κράτος συνεχίζει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, το θέμα είναι στο ενδιάμεσο διάστημα μπορείς να βρεις μια άμεση λύση για ένα κομμάτι που βλέπεις να υπάρχει προφανής αδικία, αυτή είναι η κουβέντα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μας πει ότι δεν υπάρχει αδικία εκεί να μας το πει».

«Χρειαζόμαστε μια αντιπολίτευση που θα λέει επιτέλους σοβαρά πράγματα. Το να πεις ότι δεν θα πληρώνουν έως €10.000 οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθόλου φόρο, αυτό δεν είναι σοβαρό, γιατί δημιουργεί αντίθετα πολύ μεγάλη αδικία σε άλλους ανθρώπους, εάν όμως έχεις να εισφέρεις στον δημόσιο διάλογο, πώς θα μπορέσεις να πατάξεις τη φοροδιαφυγή για να κάνεις τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών πιο δίκαιη, τότε αυτό θα είναι πράγματι σοβαρό», συμπλήρωσε.

Τέλος, όσον αφορά στις δηλώσεις του για την κ. Τζάκρη, σημείωσε: «Ασφαλώς επιμένω σε αυτό που είπα, θεωρώ ότι όλοι εμείς οι πολιτικοί πρέπει να τηρούμε κάποια όρια. Η κ. Τζάκρη δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης. Ο κ. Κασσελάκης κάνει λάθος που βάζει την κ. Τζάκρη να βγαίνει μπροστά με τη χατζάρα, δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί πολύ ευλόγως άνθρωποι που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ από γεννησιμιού τους θα αισθανθούν πολύ περίεργα βλέποντας μια κυρία που ήρθε από το ΠΑΣΟΚ να εκκαθαρίζει ανελέητα ανθρώπους που έφτιαξαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αν θα πρέπει να διαγραφούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια άλλη συζήτηση, αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη σε αυτό, είναι δικό τους θέμα. Το ότι όμως δεν μπορεί η κ. Τζάκρη να βγάζει αυτό το πρόσωπο το απεχθές που έβγαλε χθες, δεν μπορεί. Ακόμα κι αν υποθέτει ότι οι πολιτικές διαφωνίες είναι τέτοιες που δεν μπορούν να συνυπάρξουν, αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει την ιστορία ενός εκάστου».