Κατώτερη των περιστάσεων δυστυχώς για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα της κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Παρά τα όποια βήματα σύγκλισης έγιναν κατά την Σύνοδο Κορυφής των 27, το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις επιμέρους διαφορές των ευρωπαϊκών κρατών, αποτυγχάνοντας να καταλήξει σε μία συμφωνία.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή κατά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, καθώς υπήρξαν φωνές που σημείωσαν ότι έχει χαθεί από την μία αρκετός χρόνος και από την άλλη ότι η Ευρώπη στέλνει λάθος μήνυμα στους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε ότι θα δοθεί λίγος χρόνος ακόμα στην ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να παρουσιάσει μια νέα πρόταση, ώστε στις 24 Νοεμβρίου να πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη σύνοδος των αρμόδιων υπουργών.
Μεταξύ των χωρών που άσκησαν κριτική για καθυστέρηση των Βρυξελλών ήταν ο Γάλλος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος τόνισε ότι το μήνυμα των 27 προς την Κομισιόν ήταν ξεκάθαρο και ότι θα έπρεπε να προχωρήσει η όλη διαδικασία πιο γρήγορα.
Στην ίδια γραμμή και ο Τσέχος υπουργός. Μεγάλη κουβέντα έγινε και για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η Γερμανία, όπως όλοι περίμεναν, ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής επιμένοντας στην ίδια τακτική, τορπιλίζοντας πάντως και το λεγόμενο ιβηρικό μοντέλο.
Δανία και Ολλανδία παρέμειναν στο «όχι» για το πλαφόν ενισχύοντας τη θέση της Γερμανίας.
Δεν έλειψαν πάντως και οι χώρες που επέμειναν στην επιβολή πλαφόν απέναντι στο Βερολίνο. Η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Κροατία, το Βέλγιο ήταν μερικές από αυτές.
Σε κάθε περίπτωση η αποτυχία λήψης γρήγορων αποφάσεων ειδικά στον τομέα της ενεργειακής κρίσης βαραίνει πλέον τις Βρυξέλλες. Με τον Νοέμβριο να βρίσκεται προ των πυλών και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συνεχίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να δείξει ότι συμβαδίζει με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών.