Αλ. Τσίπρας: Ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική, η στρατηγική της κυβέρνησης

Αλ. Τσίπρας: Ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική, η στρατηγική της κυβέρνησης

«Ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη στρατηγική της κυβέρνησης την ώρα που έχουμε μπροστά μας ένα εκρηκτικό μείγμα, λόγω των προβλημάτων στην οικονομία και της ακρίβειας, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της επίσκεψής του στην 85η Διεθνή Έκθεση το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

«Η στρατηγική της κυβέρνησης να παρακολουθεί ως θεατής εναρμονισμένες πρακτικές, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, και να μην παρεμβαίνει, δηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί από μόνη της, είναι μία ανεύθυνη αν όχι εγκληματική στρατηγική», είπε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε πως το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί σε όλο τον κόσμο αλλά αυτή τη στιγμή το κόστος ενέργειας στη χώρα μας είναι το ακριβότερο σε όλη την Ευρώπη.

«Σήμερα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, που αφορούν την υπερχρέωση, την έλλειψη ρευστότητας, έρχεται να προστεθεί και ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αφορά όχι μόνο την επιχειρηματικότητα, αφορά κάθε νοικοκυριό, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και είναι το τρομακτικό, θα έλεγα, κύμα ακρίβειας στο οποίο βρισκόμαστε μπροστά.  Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό ίσως είναι το τελειωτικό χτύπημα. Από την πλευρά των καταναλωτών είναι απολύτως σαφής η δυσκολία, η μείωση της αγοραστικής δύναμης με τους μισθούς στάσιμους. Από την πλευρά του επιχειρηματία ή του παραγωγού η αύξηση των τιμών θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης. 'Αρα μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο άρα λοιπόν νομίζω είναι η ώρα να έρθουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα παρέμβουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει πριν αυτά γίνουν ανυπέρβλητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «τρομακτική» την αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ και τόνισε πως είναι «αναγκαία, κρίσιμη και επιτακτική η παρέμβαση σε αυτές τις εναρμονισμένες πρακτικές που δυστυχώς και η ΔΕΗ συμμετέχει».

Πρότεινε:

- Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

- Πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

- Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά.

- Σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.

- Επέκταση των επιδομάτων θέρμανσης και σε ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια και αυτό αφορά ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

Παράλληλα υπενθύμισε προτάσεις που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή της πανδημίας και αφορούν άμεσα τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, όπως:

-Διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας: Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και μέρους της βασικής οφειλής των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε ένα εύρος 120 δόσεων. Μια αντίστοιχη ρύθμιση που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

-Άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας: Να υπάρξει μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, με κριτήρια. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας για όσο διάστημα χρειαστεί, με την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου των εργαζομένων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ