Συναινετικός επιχείρησε να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας κατα τη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, προειδοποιώντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι «η κυβέρνηση θα δρέψει τα σταφύλια της οργής».Από τη μια χαρακτήρισε προσχηματική τη συγνώμη που ζήτησε ο πρωθυπουργός για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν, ωστόσο δεν απάντησε γιατί ο ίδιος δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο μετά την τραγωδία στο Μάτι.
Και ενώ επέμεινε ότι χρειάζεται «ελάχιστη συναίνεση» και ότι ο ίδιος δεν θα ζητήσει παραιτήσεις, μίλησε για απαράγραπτες ευθύνες, χαρακτήρισε «εγκληματική» την στάση της κυβέρνησης λέγοντας ότι ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τη πεπατημένη, ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση, πρώτα τον εαυτό του», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ενώ επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συμβάλει με παραγωγικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα, εντούτοις επανέλαβε όσα υποστήριξε χθες ο στενός του συνεργάτης Πάυλος Πολάκης ότι πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκονται συμφέροντα για να αξιοποιηθούν τα καμένα οικοδομικά και να εγκατασταθούν ανεμογενήτριες, επιχειρώντας να διεγείρει την αγανάκτηση των πληγέντων.
«Θα ήταν οδυνηρό, να δούμε ό,τι στο παρελθόν, σε καμένες εκτάσεις να φυτρώνουν επενδύσεις real estate ή και επενδύσεις ανεμγεννητριών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, δείχνοντας ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν απλά αναπραγωγή αναρτήσεων, αλλά κεντρική γραμμή του κόμματος.
Στην συνέντευξη του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε σε αρκετα σημεία να εμφανιστεί συναινετικός, ωστόσο δεν έλειψαν λέξεις-κλειδιά, όπως αυτής της οργής. Σε πολλές από τις απαντήσεις του, η λέξη «οργή» ήταν εκεί.
«Αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τους πληγέντες από τις πυρκαγιές όπως με τον Ιανό νομίζω ότι το ποτάμι της οργής θα ξεχειλίσει», ανέφερε. Για να προσθέσει ότι η οργή πρέπει να μετατραπεί σε θετικό στοιχείο και σε ελπίδα.
«Αν δεν αλλάξει τακτική πολύ σύντομα θα δρέψει τα σταφύλια της οργής, δηλαδή θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών», ανέφερε σε άλλο σημείο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, προσθέτοντας «πρέπει να δώσουμε ελπίδα στον τόπο, όχι να εργαλοποιήσουμε πολιτικά την οργή».
Στη συνέντευξή του, έτεινε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να συμβάλει σε ένα διάλογο για την επόμενη ημέρα, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίηση ενός σχεδίου από κοινού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο σε άλλο σημείο, ερωτηθείς για τη γενικότερη από εδώ και πέρα στάση του κόμματος, απάντησε «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, μέσα στη Βουλή, έξω από τη Βουλή, αλλά ας μη προτρέχουμε».
Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τις ημέρες των πυρκαγιών πυροδοτούσαν με δηλώσεις και αναρτήσεις τους κλίμα αγανάκτησης, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας ότι «παρ ότι πολλοί έψαχναν να βρουν μια παρονυχίδα και να τη μεγαλοποιήσουν από τη στάση των στελεχών μας, δεν τη βρήκαν».
Επανέλαβε πολλές φορές ότι το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί είναι να εκμεταλλευθεί πολιτικά τον πόνο και τη καταστροφή που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας, ωστόσο κατηγόρησε πολλές φορές την κυβέρνηση για «απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής» και «προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν τη πραγματικότητα».
Επτά προτάσεις
Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε επτά προτάσεις για ένα "εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης" καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους επιστημονικούς φορείς για την υλοποίηση του σχεδίου.
Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο).
Να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.
Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
Να αξιοποιηθεί το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας.
Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί.
Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.