Αναβολή της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας. Την τοποθέτηση αυτή έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Πόσο μάλλον, που «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του.
Απευθυνόμενος στους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης (ο ίδιος συμμετείχε υπό καθεστώς παρατηρητή), κατέδειξε και το ιδεολογικό πρόσημο των θέσεών του: «Δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ακόμη, για να προσθέσει: «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος».
Και στο «δια ταύτα», «όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης».
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, χαρακτηρίζοντας έτσι «αναγκαίο» το να κρατηθεί «ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει με την Τουρκία. Προσβλέπουμε», κατέληξε, «στην ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργή παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ