Αλ. Τσίπρας: Προσπάθεια ανάδειξης διαχωριστικών γραμμών μέσω της Αναθεώρησης

Αλ. Τσίπρας: Προσπάθεια ανάδειξης διαχωριστικών γραμμών μέσω της Αναθεώρησης

Το άσπρο μαύρο επιχείρησε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εργαλειοποιήσει την Αναθεώρηση, καταλόγισε στη ΝΔ ότι επεδίωξε ακριβώς αυτό! Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απολύτως σαφείς πολιτικές διαχωριστικές γραμμές», τα οποία όπως είπε «είναι τα ανταγωνιστικά κοινωνικά και οικονομικά σχέδια για την χώρα και για τους πολίτες είναι στο ζήτημα της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και του δημόσιου ελέγχου στα κοινά αγαθά».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημασία της διαδικασίας με αναφορές «στη νέα φάση όπου έχει μπει παγκόσμια οικονομία και το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ», λέγοντας ότι «το Κοινοβούλιο χρειάζεται να ενισχυθεί παράλληλα με την ενίσχυση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ώστε και οι δύο αυτοί θεσμοί να μπορούν να αντιπαρέλθουν αποτελεσματικά πιέσεις που ενίοτε φτάνουν στα όρια του εκβιασμού».

Υποστήριξε ότι το «παλιό πολιτικό σύστημα» δεν είχε επιχειρήσει τολμηρές αλλαγές, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «επέλεξαν να παίξουν φτηνά μικροπολιτευτικά παιχνίδια με το ίδιο το Σύνταγμα», παραδεχόμενος ωστόσο ότι «αυτό που κατηγορούν εμάς».

Κατηγόρησε συγκεκριμένα για "fake news", σχετικά με ότι δεν θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος, ώστε να μην πάρει 180 ψήφους και να να μην περάσει με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, λέγοντας ότι η ΝΔ ποντάρει στη λεγόμενη "δεξιά παρένθεση".

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μυστικό τρόπο» με τον οποίο οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισαν να μην ψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86, ότι και ότι η ΝΔ μεθόδευσε να συγκεντρώσει 179 ψήφους και όχι 180 η πρόταση για την ερμηνευτική δήλωση στην αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην περάσει με 151 ψήφους στην επόμενη Βουλή

Ειδική αναφορά  έκανε στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) έκανε ο Αλ. Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι η διάλυση της Βουλής και η μεσολάβηση εκλογών δεν είναι μια τυχαία λεπτομέρεια, αλλά «ο τρόπος που επιλέγει ο συνταγματικός νομοθέτης προκειμένου να "εκβιάσει" συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του ΠτΔ επειδή ακριβώς αυτός είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που γεννάται σε ό,τι αφορά τη διατάραξη του ομαλού κυβερνητικού κύκλου τετραετίας, «οπότε προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από πιθανή διάλυση της Βουλής». 

Και αυτό τη στιγμή που ο ίδιος ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε ως εργαλείο για τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης Σαμαρά να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια ο σημερινός πρωθυπουργός ουσιαστικά εγκαλεί τον πολιτικό κόσμο και ζητά να προστατευθεί ο ομαλός κυβερνητικός κύκλος από πράξεις όπως η δικιά του...