Ο Αντρέας είχε θεσμοποιήσει την αυτοκρατορική του ισχύ στο ΠΑΣΟΚ. Ως Πρόεδρος δεν ήταν πρώτος μεταξύ ίσων στο πανίσχυρο τότε Εκτελεστικό Γραφείο, αλλά η θέση θεσπίστηκε ως ξεχωριστό κομματικό όργανο – ήταν αυτός μόνος του!
Δόξαν Ανδρέα, ή κάποιων κομμουνιστών ηγετών (;) ζήλωσε και ο Αλέξης, ατύπως όμως.
Χθες η Πολιτική Γραμματεία μετά από εισήγησή του, αποφάσισε ότι στο επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ο Πρόεδρος να εισηγηθεί την επανεκκίνηση των διαδικασιών Ανασυγκρότησης στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο. Η αρχή θα γίνει με τη συνεδρίαση της ΚΕΑ το Σάββατο 27 Ιουνίου.
Θα εισηγηθεί παράλληλα να υιοθετήσει η ΚΕΑ την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, τον όρο «Προοδευτική Συμμαχία», ως απόφαση - πρόταση που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο.
Ως εδώ σωστά και βαρετά. Ακολουθείται η καταστατική διαδικασία.
Όμως αυτή τινάζεται στον αέρα καθώς παράλληλα η Π.Γ., δηλαδή ο Αλέξης, αποφάσισε ότι στο βαθμό που η πρόταση θα έχει την έγκριση ευρύτατης πλειοψηφίας της ΚΕΑ, θα χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα και στις κάρτες μελών του κόμματος!
Ουσιαστικά με μια αυταρχική (έως πειρατική) κίνηση αλλάζει το κόμμα μόνος του, μέσω της ΚΕΑ ερήμην των κομματικών μελών. Αλλάζει τον τίτλο του κόμματος, κάτι που θα έπρεπε να αποφασίσει το Συνέδριο το οποίο αποτελεί το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο ενός αριστερού κόμματος. Είναι άλλο να υπάρχει πρόταση του Προέδρου και τύποις να την αποφασίσει το συνέδριο, και άλλο να κληθεί αυτό να επικυρώσει μια απόφαση που θα έχει ήδη υλοποιηθεί. Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται από τις σκοτεινές αντιδημοκρατικές πτυχές του κομμουνιστικού κινήματος.
Εφόσον ο τίτλος «Προοδευτική Συμμαχία» θα καθιερωθεί επισήμως στα λογότυπα και τις κάρτες μελών του κόμματος, τι νόημα έχει να γίνει το Συνέδριο; Και ποιο θα είναι το κύρος και η δεσμευτικότητα των αποφάσεών του, αφού δεν θα κληθεί να αποφασίσει την αλλαγή του κόμματος, και θα περιοριστεί να αποτελέσει ένα ψευδεπίγραφο όργανο που θα επικυρώσει μια απόφαση που ήδη έχει υλοποιηθεί.
Ο Τσίπρας προφανώς κάνει επίδειξη δύναμης, αλλάζει το κόμμα, δίνει κομματική ισχύ στους νεοεισελθόντες «γεφυραίους» και Πασόκους, τους οποίους επηρεάζει, και αποδυναμώνει τα παλιά θεσμικά στελέχη όπως οι Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, «53» κ.α. οι οποίοι ήταν αντίθετοι στην μετάλλαξη του κόμματος, και αντίβαρο στην αυταρχική διαχείρισή του.
Αναμένεται πως θα το δεχτούν.