Αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα για την Ελλάδα λόγω προσφυγικού

Αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα για την Ελλάδα λόγω προσφυγικού

Η επιδείνωση του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού της Γερμανίας λόγω, κυρίως, του προσφυγικού προβλήματος, περιορίζει δραματικά τις δυνατότητες της κυβέρνησης να χειρισθεί με περισσότερη ελαστικότητα την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος.

Αν μη τι άλλο το ταξίδι του Έλληνα προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου στο Βερολίνο έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένα στελέχη της προεδρίας να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε αυτή την φορά κάθε λανθασμένος χειρισμός στην υπόθεση του προσφυγικού προβλήματος.

Έμπειρα στελέχη του διπλωματικού σώματος υποστήριζαν χθες στο Βερολίνο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αντιληφθεί, τόσο στον επίσημο όσο και στον ανεπίσημο κύκλο των επαφών του, δύο κρίσιμα ζητήματα.

Το πρώτο ήταν η διαπίστωση ότι οι αλλαγές που έχει επιφέρει το προσφυγικό πρόβλημα στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Γερμανία κλονίζουν όσο ποτέ στο παρελθόν την ισχύ της γερμανικής προεδρίας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στον ευρύτερο χώρο της Κεντρικής Ευρώπης, στον οποίο ο λόγος της αποτελούσε μέχρι σήμερα νόμο.

Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης διαμορφώνουν τον τρόπο και τα όρια που η γερμανική ηγεσία αντιμετωπίζει τις παρεμβάσεις, ιδιαίτερα όσες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το προσφυγικό ζήτημα.

Το δεύτερο είναι ότι το ελληνικό θέμα (ή πρόβλημα) δεν είναι σε καμία περίπτωση το κέντρο της προσοχής στην γερμανική πολιτική σκηνή, ενώ παράλληλα για πολλοστή φορά διαπιστώνεται ότι αποτελούν μύθο χωρίς καμία βάση τα περί διαφοράς απόψεων μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε.

Και οι δύο κινούνται συντονισμένα, αλλά με διαφορετικούς ρόλους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πεδίο της γερμανικής πολιτικής και, βέβαια, στην ελληνική υπόθεση.

Με τα δεδομένα αυτά είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό πρόβλημα σε λάθος κατεύθυνση και αγνοώντας τις εξαιρετικά λεπτές πολιτικές ισορροπίες και ευαισθησίες της γερμανικής πολιτικής πραγματικότητας, μπορεί να καταλήξει σε τραγικό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που δεν θα μπορεί πλέον να ανασχεθεί ή να ανατραπεί από άλλες θεσμικές δυνάμεις της Ευρωζώνης ή ακόμα και την Ουάσιγκτον.

Διπλωματικοί κύκλοι, στους οποίους απευθύνθηκε το liberal.gr, σημειώνουν ότι: “ουδέποτε τα τελευταία χρόνια η κατάσταση ήταν τόσο εύθραυστη στο Βερολίνο, ουδέποτε η Γερμανίδα καγκελάριος είχε βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση τόσο στην γερμανική Βουλή όσο και στο εσωτερικό του CSU και του CDU.

Θα ήταν τραγικό λάθος εκτίμησης για την Αθήνα να αγνοήσει την κατάσταση αυτή και να επιχειρήσει την ανάληψη πιέσεων όσον αφορά το προσφυγικό πρόβλημα, προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερη ελαστικότητα στο θέμα της αξιολόγησης.

Μία απολύτως αντίθετη λογική θα είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συμβάλει ώστε αυτό να γίνει επαρκώς αντιληπτό από την Κυβέρνηση στην Αθήνα”. 

Μαριάνθη Θεοδοσίου