«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Γερμανία και η Ευρώπη να επιτρέψουν στην Τουρκία να τους εκβιάσει», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στην απειλή της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες, εάν δεν συμφωνηθεί η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Ο κ. Γκάμπριελ τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια: «Από την Τουρκία εξαρτάται το αν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας», δήλωσε στο περιθώριο κομματικής εκδήλωσης στο Ροστόκ.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του CSU, Αντρέας Σόιερ διατύπωσε επίσης ξεκάθαρες επικρίσεις: «Απειλές και τελεσίγραφα, (είναι) το νέο στυλ του Ερντογάν και της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εξετάζουμε την εκπλήρωση των 72 κριτηρίων για να απελευθερωθεί το καθεστώς της βίζα, η διαδικασία δεν είναι τουρκικό παζάρι», τόνισε.
Επιπλέον, όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, οι γερμανοτουρκικές σχέσεις διανύουν περίοδο «κάποιων τριγμών», εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η δύσκολη φάση θα ξεπεραστεί.
Ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε και ο ίδιος ότι θα υπάρξει πρόοδος σχετικά με το θέμα της βίζα για τούρκους πολίτες εφόσον η Άγκυρα καλύψει τις 72 προϋποθέσεις.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, κάλεσε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών τον γερμανό επιτετραμμένο, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Γερμανίας, την επομένη της διαδήλωσης Τούρκων στην Κολονία κατά την οποία απαγορεύτηκε στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο.
Η Άγκυρα χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την απαγόρευση που επέβαλε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στον Τ. Ερντογάν να παρέμβει στη συγκέντρωση μέσω βιντεοσύνδεσης και αναμένεται να κοινοποιήσει επίσημα τη διαμαρτυρία της στον επιτετραμμένο στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Άγκυρα.
Οι γερμανικές αρχές φοβούνταν ότι μια ομιλία του Τ. Ερντογάν μέσω βίντεο θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στο εσωτερικό της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο – 1,55 εκατομμύρια Τούρκοι, σε μία κοινότητα τριών εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, περιλαμβανομένων και των Γερμανών τουρκικής καταγωγής.
Σχετικά με το περιστατικό, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, κατηγόρησε τη Γερμανία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Όπως είπε, οι γερμανικές Αρχές διαμαρτύρονται «σε κάθε ευκαιρία» ότι η δημοκρατία στην Τουρκία υποβαθμίζεται, ωστόσο στην περίπτωση αυτή (σχετικά με τη μετάδοση της ομιλίας) υπήρξε ξεκάθαρη παραβίαση της ελευθερίας του Λόγου.
Ο Ζ. Γκάμπριελ, ωστόσο, είχε διαφορετική ερμηνεία για την κατάσταση, δηλώνοντας ότι «η απόφαση ήταν ορθή και νομότυπη. Λειτούργησε προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση».