Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Dum spiro spero έλεγαν οι Λατίνοι και ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να το ακολουθεί κατά γράμμα. Το ερώτημα βεβαίως είναι σε τί έχει εναποθέσει τις πολιτικές του ελπίδες και με ποιόν σκοπό. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μοναδική έγνοια τις μέρες αυτές είναι οι τάσεις που καταγράφουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις από εταιρείες, τις οποίες εμπιστεύεται ο στενός πυρήνας συνεργατών του πρωθυπουργού.
Με κεντρικό άξονα την αποδοχή από την πλειοψηφία των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου ότι η πρωτιά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές έχει χαθεί, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία άλλη στρατηγική. Τη διαχείρισης της επερχόμενης ήττας.
Με τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών να καταγράφουν πρωτιά της ΝΔ από 6 έως 12 μονάδες, ανάλογα την εταιρεία, για μία συνεχόμενη περίοδο τουλάχιστον δύο ετών, οι αυταπάτες στο πρωθυπουργικό γραφείο δε βρίσκουν πλέον πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν. Υπάρχει όμως ένα ακόμα ερώτημα, το οποίο θα μπορούσε να διατυπώσει, αν δεν το έχει ήδη πράξει, ο κ.Τσίπρας στους συνεργάτες του. «Μπορεί ένα κόμμα να χάνει με συστηματικό τρόπο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και τελικά να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά την ώρα της κάλπης;» Προφανώς και μπορεί, είναι η απάντηση.
Με μία όμως απαραίτητη υποσημείωση. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (πλην των εκλογών του 2000), ποτέ κόμμα που ήταν δεύτερο στις μετρήσεις, δεν κέρδισε τελικά τις εκλογές.
Την παραπάνω θέση γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός γιαυτό και εδώ και μερικές εβδομάδες έχει υιοθετήσει στις δημόσιες παρεμβάσεις του, έναν πιο «προσεχτικό» ως προς τις προβλέψεις του, λόγο. Μόνο τυχαία δεν ήταν η ομιλία του στην Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας απέφυγε «επιμελώς» να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των ευρωεκλογών. Αντιθέτως ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να προβλέψει ότι «οι υπερβολικές προσδοκίες της ΝΔ θα διαψευσθούν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια αναγκάστηκε να ομολογήσει - συνειδητά ή ασυνείδητα - ποιός είναι ο πραγματικός στόχος του: Να διατηρήσει ένα ποσοστό που θα τον καταστήσει πόλο εξελίξεων την επόμενη μέρα, από τη θέση του αρχηγού της αντιπολίτευσης.
Παρότι πάντως δημοσίως ο πρωθυπουργός ξορκίζει το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο, στενοί του συνεργάτες έστω και με κομψό τρόπο, αποκαλύπτουν τον πραγματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος δεν είναι άλλος από το «βλέποντας και κάνοντας» αναφορικά με την προκήρυξη των εκλογών. Ο υπουργός Επικρατείας στο news247 σημείωσε ότι «η στρατηγική μας είναι να γίνουν βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο. Τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να υπάρξουν νέες εκτιμήσεις». Με τη φράση αυτή ο άριστος γνώστης των ερευνών κοινής γνώμης που διενεργεί το κυβερνητικό επιτελείο, στέλνει μήνυμα ότι αυτό που τελικά θα καθορίσει τις πρωθυπουργικές αποφάσεις δε θα είναι τίποτα άλλο από τα δημοσκοπικά ευρήματα, τα οποία όταν κριθούν περισσότερο ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσουν εξελίξεις.
Την ίδια ώρα, σε μία κίνηση με προφανή την πρόθεση δημιουργίας ενός εκλογικού σκηνικού, η κυβέρνηση βήμα βήμα και σε καθημερινή πλέον βάση βάζει τα προεκλογικά κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο. Προσλήψεις προσωπικού (μόνιμου, αορίστου και ορισμένου χρόνου) στον δημόσιο τομέα, διευκολύνσεις στην απονομή ιθαγένειας είναι δύο από τα στοιχεία που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή, με τις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις να παίρνουν σειρά τις επόμενες εβδομάδες.