«Βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος το απόγευμα και ήδη δεν άργησαν να βγουν τα μαχαίρια, καθώς Αλέξης Χαρίτσης και Παύλος Πολάκης επιδόθηκαν σε εκατέρωθεν αιχμές.
Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΚΕΠΕ) του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Π. Πολάκης υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανέδειξε επαρκώς το θέμα με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας αλλά ούτε και προέβαλε ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Π. Πολάκη, προκάλεσε την αντίδρασε του πρώην Τομεάρχη Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος υπενθύμισε στον Κρητικό βουλευτή ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναδείξει έντονα το θέμα των υπερκερδών προεκλογικά, ανακαλώντας από τη συλλογική μνήμη και τις ερωτήσεις στη Βουλή και τις παρουσιάσεις του οικονομικού μοντέλου που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση, εστιάζοντας στα ζητήματα του ενεργειακού κόστους.
Βαθαίνει το εσωκομματικό χάσμα - Κρίση πολιτικής ταυτότητας
Όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον εισέλθει σε μια βαθιά «κρίση ταυτότητας» και το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι εξαιρετικά ηλεκτρισμένο με τους «νεοπροεδρικούς» του Στ. Κασσελάκη να βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τους λεγόμενους «παλαιοκομματικούς».
Τα περί κρίσης πολιτικής ταυτότητας επιβεβαίωσε και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Προφανώς υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν, τα οποία έχουν να κάνουν και με έναν πρώτο απολογισμό για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και βεβαίως θα υπάρχει και ένας προγραμματισμός για το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα, αυτό το οποίο έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή σε προηγούμενη απόφασή της, δηλαδή τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τεμπονέρας.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, τόνισε πως «είναι αρκετά δύσκολο μέσα σε ένα ενάμιση μήνα να μπορέσει να οργανωθεί ένα συνέδριο, άρα «η απόφαση για τον Νοέμβριο σίγουρα θα πρέπει να πάει πιο πίσω». «Νομίζω ότι πρέπει να πάμε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά», συνέχισε.
«Υπό την έννοια ακριβώς ότι υπάρχει μια πραγματική κρίση ταυτότητας πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, έχω την εκτίμηση ότι θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο εφ’ όλης της ύλης, το οποίο θα βάλει και το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, αλλά θα καθορίσει και τη στρατηγική ενόψει μιας κρίσιμης πολιτικής μάχης, όπως είναι αυτή των ευρωεκλογών. Νομίζω ότι ένα δίμηνο, τρίμηνο τουλάχιστον, είναι απαραίτητο προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι διεργασίες, για να μπορέσει να γίνει ένα συνέδριο βάσης, ένα συνέδριο και απολογισμού αλλά και προοπτικής ταυτόχρονα», επισήμανε ο Ν. Τεμπονέρας.
Ερωτηθείς εάν έχει υπάρξει κάποια προσέγγιση από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ για πιθανή μετακίνησή του εκεί, ο κ. Τεμπονέρας ήταν κατηγορηματικός «δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο, αν είναι δυνατόν».
«Ούτε παζαρεύω τις αξίες και τις ιδέες και τις αρχές μου, ούτε έρχομαι σε καμιά απευθείας συναλλαγή. Παλεύουμε για αξίες, οράματα και ιδανικά της Αριστεράς. Εκεί τοποθετώ πολιτικά τον εαυτό μου, άρα, υπό την έννοια αυτή, τέτοιο ενδεχόμενο, όχι, δεν υπάρχει κανένα απολύτως. (…) Όχι, δεν υπήρξαν προσεγγίσεις, δεν έχει νόημα. Έχει ειπωθεί στο παρελθόν ότι μπορεί να υπήρξαν κάποιες οχλήσεις σχετικά με τις δημοτικές εκλογές λόγω ακριβώς της προτροπής μου για συνεργασία που τελικά χαίρομαι που ακολουθήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια περισσότερο και όχι από το ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε ο κ. Τεμπονέρας.
Ν. Βούτσης: Λάθος το ότι δεν αναζητήθηκαν οι αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ
«Λάθος το ότι δεν έγινε η αναζήτηση των αιτιών της ήττας» χαρακτήρισε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ερωτηθείς και για τις φωνές ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «αυτό το οποίο τίθεται από ορισμένες πλευρές είναι μία σκέψη, μία ιδέα η οποία είχε απορριφθεί».
«Η αγωνία μας και η προσπάθειά μας είναι να μην υπάρξει αυτή η μετάλλαξη» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν. Βούτσης ερωτηθείς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το ίδιο κόμμα με αυτό που ήταν στο παρελθόν.
Για το εάν έχει γίνει η αποτίμηση της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ
«Αυτή η συζήτηση, ενώ έχει αποτυπωθεί στα γραπτά και στις αποφάσεις οργάνων και για το 2019 αλλά δεν έγινε επί της ουσίας» είπε μεταξύ άλλων ο Ν. Βούτσης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ακολουθήθηκε και τώρα ακολουθείται η στρατηγική του φυγή προς τα μπρος. Είναι λάθος στρατηγική αυτή. Μπορεί κάποια κρίσιμη στιγμή που η κοινωνία βράζει, που έχει μεγάλα αιτήματα, να δώσει ένα πολιτικό αποτέλεσμα, να αποκρυσταλλώσει πολιτικά κοινωνικές διεργασίες όταν ακολουθείται συστηματικά ως τακτική, ως στρατηγική, αφήνει πίσω της όλο τον αναστοχασμό. Και όταν αφήνεις πίσω σου τον αναστοχασμό, μπαίνουν σε συζήτηση θέματα τα οποία έχουν επιλυθεί αλλά μπαίνουν και ξαναμπαίνουν και αυτό αποτελεί μεγάλο λάθος.
Επιπλέον, σημείωσε το εξής με αφορμή την αλλαγή της ηγεσίας: «η αλλαγή της ηγεσίας που έγινε με αυτό τον τρόπο που έγινε, που το καταστατικό όριζε και που έδωσε τη δυνατότητα κατά τη γνώμη μου, χωρίς μια συζήτηση ενδελεχή πάνω στα προγραμματικά τα πολιτικά ζητήματα, να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δεν βοήθησε έναν αναστοχασμό, ο οποίος θα βοήθαγε και τώρα, δηλαδή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου βλέπουμε ότι ξανάζεσταίνεται μέσα σε μία μερίδα του λαού μας το κρίσιμο μέγεθος της προοδευτικής αλληλεγγύης, της προοδευτικής συνεργασίας. Πράγμα το οποίο εμείς το θέταμε και στις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να υπάρχουν ευήκοα ώτα.
«Μετωπική» στην Πολιτική Γραμματεία
Υπ' αυτά τα δεδομένα στις 17:00 σήμερα, Τετάρτη (18/10) συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, με τη συμμετοχή και του Στέφανου Κασσελάκη μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η ηγεσία Κασσελάκη θα προτάξει το τρίπτυχο «ενότητα, πρόταση, δράση», σε μια συνεδρίαση που ούτως ή άλλως λαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, διαστάσεις crash test για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο ίδιος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα σταθεί στο αποτέλεσμα της δεύτερης αυτοδιοικητικής κάλπης τονίζοντας ότι η παντοδυναμία Μητσοτάκη, το μπλε κράτος, η ροή του χρήματος υπέστησαν την πρώτη μεγάλη ρωγμή δίνοντας το επόμενο ραντεβού στις ευρωεκλογές. Το μήνυμα από την πλευρά Κασσελάκη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με ενότητα, αποφασιστικότητα, εξωτρέφεια και το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία.
Στον αντίποδα αυτών των θέσεων, οι διαφωνούντες «παλαιοκομματικοί» αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική σε επιλογές και πρόσφατες αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή για την εργασία και την οικονομία στη Γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ακόμα θα ζητήσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος. Θα ζητήσουν επίσης άμεση έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, ενώ αναμένεται να κατηγορήσουν τη νέα ηγεσία για απαξίωση των κομματικών οργάνων και θα συμπυκνώσουν στις διαφωνίες τους σε κείμενο που αναμένεται να καταθέσουν.