Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις ευρωπαϊκές εκλογές και πλέον να απομένουν λιγότερο από τρεις μήνες μέχρι τις πρώτες κάλπες μετά από τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει “πολιτικό” λιμάνι, προκειμένου να μπορέσει να φτάσει, όπως τουλάχιστον επιθυμεί ο πρωθυπουργός, μέχρι το φθινόπωρο.
Μία προσπάθεια όμως που πέφτει προς το παρόν στο κενό. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας παλεύει να δημιουργήσει ένα θετικό αφήγημα γύρω από την οικονομία, στέλνοντας μήνυμα εξάντλησης της τετραετίας, η σκληρή καθημερινότητα καθιστά κάθε του επιλογή, ένα “βήμα στο κενό”.
Παράλληλα στοιχεία από κυλιόμενες δημοσκοπήσεις με αντικείμενο την ευρωκάλπη που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία συνεχίζουν να μην είναι διόλου ενθαρρυντικά για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει παγιωμένη σε υψηλά επίπεδα, με το πλέον ανησυχητικό εύρημα για το κυβερνών κόμμα να είναι η ενίσχυση των πολιτικών σχηματισμών που βρίσκονται στα αριστερά του, από ψηφοφόρους που στο παρελθόν στήριξαν τον κ. Τσίπρα και πλέον φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να τον εγκαταλείψουν.
Εκτός όμως από τις έρευνες που διεξάγονται για λογαριασμό των κομμάτων και που ασφαλώς δεν πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας, δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται διαλύουν την εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεικτική είναι η έρευνα της DATA RC, στη Δυτική Ελλάδα, για λογαριασμό της εφημερίδας «Πελοπόννησος».
Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει διαφορά μεγαλύτερη των 8 μονάδων της ΝΔ στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στην πρώτη θέση με 25,7%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να “αγγίζει” το 17,5%. Τα παραπάνω στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε ότι στην δυτική Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 είχε πάρει πέντε μονάδες περισσότερες και παραδοσιακά δεν αποτελεί από τις προνομιούχες εκλογικά περιοχές για την ΝΔ.
Η εικόνα απομάκρυνσης του κυβερνώντος κόμματος από την κοινωνία και η ρήξη του με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών προκαλεί παρενέργειες και εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας, σχεδόν με κάθε αφορμή.
Στο πλαίσιο αυτό βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εξέφρασαν ανοιχτά, από το βήμα της Βουλής, τις αντιρρήσεις τους για το σπάσιμο μεγάλων δήμων της χώρας, προκαλώντας για μία ακόμα φορά εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και αρνητική δημοσιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία περίοδο που δεν την έχει καθόλου ανάγκη.
Η βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη για παράδειγμα ήταν από εκείνους που εξέφρασαν τη διαφωνία της στην τροπολογία.
Από κοντά και ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης που μίλησε ανοιχτά για καταψήφιση της τροπολογίας. Την ίδια ώρα η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μία “ανοιχτή” πληγή, καθώς οι αρνητικές συνέπειες από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν λένε να κοπάσουν και οι επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή εξελίσσονται σε "επικίνδυνες αποστολές”.
Το κλίμα πολιτικού αδιεξόδου αποτυπώνεται όμως και στις πληροφορίες που φέρουν τον πρωθυπουργό να επιλέγει
να ρίξει στη μάχη των ευρωεκλογών, γνωστά ονόματα πρωτοκλασσάτων υπουργών, με πρωταρχικό στόχο την αποφυγή μίας μεγάλης ήττας.
Σε κάθε περίπτωση ο σκόπελος του Μαΐου και το φάσμα δύο ηττών σε ευρωπαϊκή και αυτοδιοικητική κάλπη είναι κάτι που θα απασχολήσει τον Αλέξη Τσίπρα το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να επιθυμεί να πάει μέχρι τέλους αλλά προφανώς και δεν επιθυμεί να ναρκοθετήσει την μελλοντική πορεία του κόμματός του.