«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Αυτό φωνάξαμε το '14, αυτός παραμένει ο στόχος μας και σήμερα». Με αυτή την φράση απαντά τις τελευταίες ώρες ο Σταύρος Θεοδωράκης στα ερωτήματα φίλων και γνωστών αν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της κεντροαριστεράς ή αλλιώς του προοδευτικού κέντρου, όπως ο ίδιος το αποκαλεί.
Λίγους μήνες πριν ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε απορρίψει, ως γνωστόν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να ενωθούν η ΔΗΣΥ με το Ποτάμι. «Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο Κίνημα στο κέντρο και όχι να ενώσουμε τους μηχανισμούς μας», ήταν η απάντηση του. «Και ένα νέο Κίνημα ξεκινάει, όχι με στημένα συνέδρια αλλά με την εκλογή του αρχηγού από την κοινωνία», επέμενε να λέει στις συνεντεύξεις του.
Σήμερα λοιπόν που η τελική πρόταση Αλιβιζάτου φαίνεται να είναι «εκλογή αρχηγού χωρίς να προηγηθεί συνέδριο και δημιουργία νέου φορέα από μηδενική βάση, με διάφανες και ανοιχτές σε όλους διαδικασίες», ο Σταύρος Θεοδωράκης αισθάνεται δικαιωμένος και ετοιμάζεται να πει το μεγάλο ναι που θα αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του κέντρου.
Στη Σεβαστουπόλεως πιστεύουν ότι μόνο η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος, μπορεί να ενεργοποιήσει τους πολίτες που επιμένουν να απέχουν και να «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους που παρασύρθηκαν από την «κενή ρητορική του κ. Τσίπρα». Ενός προοδευτικού κινήματος με κεντροαριστερούς αλλά και κεντροδεξιούς, που θα απορρίπτει τον κρατικίστικο λαϊκισμό που ταλαιπώρησε στο παρελθόν την κεντροαριστερά και σήμερα είναι η κυρίαρχη, όπως λένε, ιδεολογία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Πάντως η τελική απόφαση του επικεφαλής του Ποταμιού αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα ο ίδιος διαβουλευθεί για μια ακόμη φορά με τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος. Αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να συγκληθεί η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα (κάτι σαν Κεντρική Επιτροπή) η οποία και θα χαράξει τη νέα πορεία στο πλαίσιο των αποφάσεων του 2ο συνεδρίου του Ποταμιού που έγινε το '16 και που όριζε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα πραγματικό Κίνημα αλλαγής χωρίς στημένες διαδικασίες, χωρίς παζάρια, με ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τα λάθη και τις πρακτικές του χθες».