Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο Αλέξης Τσίπρας από την ψηφοφορία για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της Novartis. Ο πρωθυπουργός ήλπιζε ότι θα καταφέρει να προκαλέσει καίριο πλήγμα στην αντιπολίτευση, ωστόσο όλα του γύρισαν μπούμερανγκ.
Τα σκυμμένα κεφάλια, η ένδεια των επιχειρημάτων, αλλά και το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία δεν ανέβασε τους τόνους κατά την μαραθώνια συνεδρίαση, απέδειξαν ότι –τουλάχιστον με βάση τα γνωστά στοιχεία- σκάνδαλο Novartis που να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα ούτε για τους ίδιους δεν υπάρχει.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης τέθηκε σε ψηφοφορία η εισήγηση του Νίκου Βούτση για τη διάρκεια της προανακριτικής. Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε οι εργασίες να διαρκέσουν τουλάχιστον ένα μήνα, την στιγμή που μόνο οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ζήτησαν τουλάχιστον τρείς μήνες! «Κύριε Πρόεδρε, εμείς ζητούμε η προθεσμία να είναι κατ' ελάχιστον τρεις μήνες, για ουσιαστικότερη διερεύνηση της υπόθεσης από την Επιτροπή», φώναζε ο βουλευτής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος αλλά μάταια.
Προφανής στόχος είναι να αποφύγουν μια ενδεχόμενη κλήση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.
Την ίδια ώρα, κόλαφος για την κυβέρνηση ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφού η πλειοψηφία υπέστη μικρές αλλά ενδεικτικές του κλίματος στο εσωτερικό απώλειες.
«Πρωταγωνιστές» στο… πάθημα Τσίπρα ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς και ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος. Στην ψηφοφορία για τον πρώτο τα «ναι» ήταν μόλις 159 ενώ για τον δεύτερο 170. Θεωρητικά, εάν τα τρία κόμματα που η γραμμή τους ήταν να υπερψηφίσουν όλους τους εμπλεκόμενους θα έπρεπε το άθροισμά τους να φτάσει στον αριθμό 182 (δίχως προφανώς τους απόντες Αρ. Μπαλτά από τον ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Βαρδαλής του ΚΚΕ, και την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά των ΑΝΕΛ). Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 144 βουλευτές, οι ΑΝΕΛ 8, η Χρυσή Αυγή 16 και το ΚΚΕ 14.
Στην περίπτωση του κ. Σαλμά, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι οκτώ βουλευτές των ΑΝΕΛ ακολούθησαν την προτροπή του Πάνου Καμμένου και καταψήφισαν, τότε οι «διαρροές» του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε 14 τουλάχιστον. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι ο νυν υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής από το βήμα της Βουλής έπλεξε το εγκώμιο του κ. Σαλμά, λέγοντας ότι εκείνος του έδωσε το 2014 τις πληροφορίες για την Novartis.
Στην περίπτωση Πικραμένου οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν λιγότερες, παρ' όλα αυτά αρκετές για να καταγραφούν. Στην ψηφοφορία για τον κ. Πικραμένο έχουν… χαθεί 12 ψήφοι από τις δύο κυβερνητικές παρατάξεις, δείγμα ότι τελικά μόνο ο Παύλος Πολάκης γελούσε όταν ο πρώην πρωθυπουργός με δάκρυα στα μάτια υπερασπιζόταν την τιμή του.
Εκείνος που σίγουρα δεν γελά μετά την ανάλυση του αποτελέσματος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Σίγουρα η μετατόπισή του, από την αναζήτηση ποινικών ευθυνών στην αναζήτηση πολιτικών, έδωσε το μήνυμα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι για να τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους, καταψήφισαν ορισμένους από τους αναφερόμενους στη δικογραφία.
Φωτογραφία: intimenews.gr