Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η πρόταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης ο Παναγιώτης Αθανασίου, πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας.
Στην ψηφοφορία που έγινε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διατύπωσαν θετική γνώμη στην πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά. Κατά δήλωσαν οι «Σπαρτιάτες», η Ελληνική Λύση, η «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας.
Ο ίδιος ο Παναγιώτης Αθανασίου ανέφερε ότι θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων, στα δικαιώματα των κρατουμένων, στα θέματα υγείας, όπου υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Δεσμεύτηκε επίσης για τη συμβολή του στη διερεύνηση υποθέσεων αξιόποινων πράξεων, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στο δικαστικό σώμα.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στον «κομβικό ρόλο» του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, αφού όπως σημείωσε ο Ν.3090/2002 προβλέπει διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων, για τη διαπίστωση των συνθηκών κράτησης και ευταξίας και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Έχει επίσης ρόλο τη διερεύνηση και τη διακρίβωση εγκλημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως και διαπράττονται στους χώρους των καταστημάτων κράτησης, τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων υγειονομικών επιθεωρήσεων, την εισήγηση λειτουργικού, τακτικού και στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και την επανεξέταση παλαιών υποθέσεων, για τον εντοπισμό νέων στοιχείων.
Μετά από τροποποιήσεις που έγιναν στο σχετικό νομικό πλαίσιο, η θέση αυτή προβλέπεται ότι πρέπει να πληρωθεί από συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε επίσης ότι ο Παναγιώτης Αθανασίου έχει μακρά διαδρομή στον δικαστικό κλάδο, με θητεία σε πολύ σημαντικές υπηρεσίες, όπως το προανακριτικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ως Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, ως Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών και ως Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Νικολακόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών ότι υπάρχει σχεδιασμός για νέα σωφρονιστικά καταστήματα. «Προχωράει η μετεγκατάσταση του συγκροτήματος του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Πριν από δύο ημέρες υπέγραψα μια πολύ σημαντική απόφαση και πλέον ο διαγωνισμός περνάει στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Προχωράμε ταυτόχρονα και άλλα τρία σωφρονιστικά καταστήματα.
Ήδη κατασκευάζεται ένα καινούργιο Κατάστημα στο Κρήτη ΙΙ. Στο Κατάστημα Νικηφόρος στη Δράμα ήδη αυξάνεται ο αριθμός των κρατουμένων», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσέθεσε ότι ο σχεδιασμός αυτός σε συνδυασμό με τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινών, μπορεί να οδηγήσουν σε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος του «υπερπληθυσμού», που «πάντως φαίνεται να μειώνεται και αυτή τη στιγμή».
Προφανώς πρέπει να γίνει μια καλύτερη κατανομή αλλά σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνονται θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα σημείωσε.
Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος αναφερόμενος στα αγροτικά καταστήματα, τα καταστήματα ημιελεύθερης διαβίωσης, τα καταστήματα που συμβάλλουν στην απασχόληση των κρατουμένων, είπε ότι είναι μέσα στους σκοπούς της σωφρονιστικής πολιτικής τής κυβέρνησης που θέλει να τα ενισχύσει, «αυτή τη στιγμή όμως ο πληθυσμός των αγροτικών καταστημάτων είναι μικρότερος από τη χωρητικότητα και άρα με νομοθετικές πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση θέλει να δώσει μεγαλύτερη ώθηση, ώστε και κρατούμενοι να επιλέγουν την έκτιση των ποινών τους σε αγροτικές φυλακές και ταυτόχρονα να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη».
Μεγάλη ένταση πυροδότησε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αναφορά τής βουλευτού της Νέας Αριστεράς Θεανώς Φωτίου ότι «ο κ. Αθανασίου, με την εμπειρία του, ως οικονομικός εισαγγελέας, είχε συμβάλει ως μάρτυρας κατηγορίας στο Ειδικό Δικαστήριο, για την κυρία Τουλουπάκη και τον κ. Παπαγγελόπουλο».
Η βουλευτής έκρινε σκόπιμη την αναφορά αυτή αν και διευκρίνισε ότι δεν την συσχετίζει με τη θέση του κόμματος της απέναντι στον διορισμό του κ. Αθανασίου ως αναπληρωτή προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης αλλά τη συσχετίζει με την επιστημονική εξειδίκευση και προηγούμενη εμπειρία του στη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων.
«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Αθανασίου. Ακούστηκε από την κ. Φωτίου ένα εμμέσως επικριτικό σχόλιο για τον κ. Αθανασίου ότι ήταν μάρτυρας στη δίκη Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη. Και σαν να φάνηκε ότι ήταν μια ανταπόδοση η πρόταση να αναλάβει σήμερα αυτή τη θέση. Εμείς δεν παίζουμε τέτοια παιχνίδια στη Νέα Δημοκρατία», σχολίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λοβέρδος και προσέθεσε:
«Εγώ συμφωνώ γενικά ότι δεν πρέπει συνταξιούχοι δικαστικοί να μπαίνουν σε τέτοιες θέσεις κλειδιά που μπορούν να επηρεάσουν το σύστημα. Γι΄ αυτό και προσωπικά ήμουν εναντίον της υπουργοποίησης του κ. Παπαγγελόπουλου, του ανθρώπου που έστησε το μεγαλύτερο δήθεν σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, του ανθρώπου που στιγμάτισε πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, χωρίς κανέναν λόγο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι μια ντροπή που θα ακολουθεί όλους όσους παίξατε αυτό το παιχνίδι του δήθεν μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους».
«Ο κ. Αθανασίου δεν βρέθηκε ως μάρτυρας. Έκανε μια συγκεκριμένη καταγγελία και βρέθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο. Βάσει αυτής της καταγγελίας, υπάρχει καταδικαστική απόφαση. Δηλαδή, η καταγγελία του κ. Αθανασίου που έγινε σε ανύποπτο χρόνο, κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ως αληθής και υπήρξε καταδικαστική απόφαση πρώην αναπληρωτή υπουργού», είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης και προσέθεσε:
«Και σας ρωτώ ευθέως: εάν κάποιος κρίνει ότι πρέπει να κάνει μια καταγγελία στον εισαγγελικό χώρο για παρέμβαση, θέλουμε να την κάνει ή δεν θέλουμε να την κάνει; Αν δεν είναι αλήθεια, προφανώς έχει τις συνέπειες. Τι πρέπει να πούμε όταν αυτή η καταγγελία βγαίνει και αλήθεια και καταδικάζεται ο καταγγελλόμενος για παράβαση καθήκοντος; Από άποψη δικαστικής γνώμης η καταγγελία κρίθηκε αληθής».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης επέμεινε, λέγοντας: «Αφήνετε ένα υπονοούμενο. Η απάντηση είναι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που με πλειοψηφία 8-5 στη συγκεκριμένη υπόθεση, έκρινε ότι συγκεκριμένος υπουργός τέλεσε παράβαση καθήκοντος κατόπιν καταγγελίας που έκανε εισαγγελικός λειτουργός. Αυτό δείχνει πως όταν ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός χρειάστηκε να συγκρουστεί με άτομα τα οποία θα μπορούσαν να του δώσουν συγκεκριμένες θέσεις, συγκρούστηκε».