Με «καρδιά, ψυχή και αξιοποίηση των υπαρχόντων όπλων», με παράλληλη αξιοποίηση της διπλωματίας και «λογικό εκσυγχρονισμό της αμυντικής μας δύναμης» καθίσταται εφικτή η αντιμετώπιση της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, ο οποίος σημειώνει ότι «το να γίνουμε "αστακός" ως χώρα δεν μας προφυλάσσει».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κινούμενος στη γραμμή Τσίπρα υπεραμύνεται της καταψήφισης της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας Γαλλίας, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα δεν είναι «προκεχωρημένο δυτικό φυλάκιο απέναντι στην Ανατολή» σημειώνοντας πως αυτό «παραπέμπει σε άλλες εποχές» δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στη λογική προηγούμενων δεκαετιών και κυρίως στη λογική της αντιπαράθεσης με τη «Δύση» που όμως ως κυβέρνηση έσπευσαν να υποστηρίξουν με κάθε δυνατό μέσο.
Η αναφορά του μάλιστα στην επικείμενη ελληνοαμερικανική συμφωνία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται επαναφέροντας την κινηματική ρητορική που έρχεται να προστεθεί στην αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» μέσω της ανοιχτής στήριξης κάθε είδους αντίδρασης προς την κυβέρνηση.
«Από ότι φαίνεται θα φέρουν και την άλλη εβδομάδα την Ελληνοαμερικανική συμφωνία με πρωτοφανή διάταξη για πενταετία διάρκεια ή και επ’ αόριστον και με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε option για αγορά είκοσι F-35 που δεν δώσανε στην Τουρκία» είπε σημειώνοντας ότι «όλα αυτά τα φέρνουν «ενδεδυμένα» με εθνικοφροσύνη, με «πατριωτισμό» και με “άνω σχώμεν τας καρδίας”».
«Είναι επικίνδυνες αυτές οι καταστάσεις» είπε χωρίς διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, να και ο ίδιος σημείωνε νωρίτερα ότι «η Τουρκία έχει τετραπλάσιο ΑΕΠ, χρέος μόνο 36% και παρόλα αυτά βρίσκεται κοντά στη χρεοκοπία, οκταπλάσιο πληθυσμό και μία αμυντική βιομηχανία οι μηχανές της οποίας δουλεύουν στο φουλ τα τελευταία χρόνια. Καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία μπορεί άνετα να απαντήσει στους δικούς μας υπερεξοπλισμούς και θα το κάνει. Μην έχουμε καμία αμφιβολία».
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως η Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία «Μας απομακρύνει από μια προοπτική έντιμης λύσης και αποκλιμάκωσης με την Τουρκία» θέση που προκάλεσε εντυπώσεις αλλά και ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση η Τουρκική προκλητικότητα.