Το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σήμερα ότι διεξάγει "εποικοδομητικές συζητήσεις" με την Ελλάδα σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εν μέσω νέων εικασιών ότι θα μπορούσαν σύντομα να επιστραφούν στην Αθήνα.
Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει την οριστική επιστροφή των γλυπτών που ο Βρετανός διπλωμάτης Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από τον επιβλητικό ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για τον επαναπατρισμό τους και η βρετανική Daily Telegraph ανέφερε σήμερα ότι είχε καταρτιστεί συμφωνία από τον πρόεδρο του μουσείου, πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή τους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι μια τέτοια συμφωνία, η οποία στην πραγματικότητα θα ήταν μια ρύθμιση δανεισμού, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σύντομα. Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συζητήσεις βρίσκονταν σε προκαταρκτικό στάδιο.
"Έχουμε δηλώσει δημόσια, ότι αναζητούμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται", ανέφερε το Βρετανικό Μουσείο σε ανακοίνωσή του.
Το μουσείο απέκλειε πάντα μια μόνιμη επιστροφή των γλυπτών λέγοντας ότι αποκτήθηκαν νόμιμα και ότι η βρετανική νομοθεσία το εμποδίζει να διαλύσει τη συλλογή του.
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν περαιτέρω συζητήσεις με αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης πρόσφατα, αλλά το αίτημά της για την επιστροφή των γλυπτών βρίσκεται σε εξέλιξη.
"Δεν υπήρξε κάποια νέα εξέλιξη σε αυτό το μέτωπο", δήλωσε. "Η κυβέρνηση με επαγγελματισμό και πλήρη σεβασμό σε όλες τις παραμέτρους του θέματος θα συνεχίσει να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα".
Χθες και το Bloomberg ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν το δημοσίευμα του Bloomberg.