D. Cameron: Ευθύνη του επόμενου πρωθυπουργού η ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ

D. Cameron: Ευθύνη του επόμενου πρωθυπουργού η ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ

Η Βρετανία δε θα ενεργοποιήσει άμεσα το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που θέτει σε κίνηση τη διαδικασία εξόδου μιας χώρας-μέλους από την ΕΕ, επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Πέμπτης.

Ο κ. Κάμερον είπε ότι έχει συνομιλήσει για την πρόθεση της βρετανικής πλευράς με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ και τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ευκαιρία να ενημερώσει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες θα έχει ο Βρετανός Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας.

«Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τον νέο Πρωθυπουργό», είπε ο κ. Κάμερον, μεταθέτοντας την ευθύνη των διαπραγματεύσεων εξόδου από την ΕΕ στον διάδοχό του. Πρόσθεσε ότι η επίκληση του Άρθρου 50 αποτελεί κυριαρχική απόφαση της Βρετανίας και μόνο αυτής.

Ανακοίνωσε ωστόσο ότι το σημερινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να συστήσει ομάδα έμπειρων κρατικών λειτουργών υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Όλιβερ Λέτγουϊν για την προετοιμασία των επίσημων διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν πρέπει να αναιρέσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπό το Brexit. Είχε προηγηθεί έκθεση κορυφαίων Βρετανών συνταγματολόγων που επισημαίνει ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση. «Το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμούσα. Αλλά εγώ και το υπουργικό συμβούλιο συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση, εξάλλου, είπε ότι εναπόκειται στον διάδοχό του στην Ντάουνινγκ Στριτ να αποφασίσει αν η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Σε τοποθέτησή του κατά την ίδια συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP Άνγκους Ρόμπερτσον είπε ότι η Σκωτία που υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την παραμονή στην ΕΕ «δεν έχει καμία πρόθεση» να εγκαταλείψει την ενωμένη Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι η έξοδος της Σκωτίας από την ΕΕ είναι «εντελώς απαράδεκτη» και ότι «αν απαιτείται για την αποτροπή της ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, ας γίνει έτσι».

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, που τελεί υπό εσωκομματική ανταρσία με περισσότερα από 15 στελέχη του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου να έχουν παραιτηθεί ζητώντας τη δική του παραίτηση, προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να αρχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την ΕΕ.

Το σώμα κατέκρινε εξάλλου τα περιστατικά φραστικών ξενοφοβικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. «Πρέπει να διατηρήσουμε το όραμά για μια χώρα σεβαστή στο εξωτερικό, ανεκτική στο εσωτερικό, που θα συνεργάζεται με τους εταίρους της», σημείωσε ο κ. Κάμερον.

Ο κ. Κάμερον τόνισε επίσης ότι δε θα υπάρξει καμία άμεση αλλαγή στα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

D. Cameron: Νέο επίτροπο θα διορίσει άμεσα στην ΕΕ η Μ. Βρετανία

Η Βρετανία δικαιούται να έχει έναν επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο παραμένει μέλος της και θα επιδιώξει να διορίσει έναν το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε σήμερα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός Επίτροπος Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς Τζόναθαν Χιλ υπέβαλε την παραίτησή του το Σάββατο, αφού είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

"Προχωρώ προς αυτήν την κατεύθυνση όσο το δυνατόν γρηγορότερα... ως πλήρες μέλος που καταβάλλει τις πλήρεις εισφορές του, νομίζω ότι δικαιούμαστε να έχουμε έναν επίτροπο", είπε ο Κάμερον στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι ελπίζει πως ο δήμαρχος του Λονδίνου και ο οικονομικός τομέας της πόλης θα έχουν μια "ισχυρή φωνή" στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο, ώστε να διασφαλιστούν οι στενότερες δυνατές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τις γαλλικές αρχές να διατηρηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι εντός του γαλλικού εδάφους.

Με βάση μια συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, οι βρετανικές αρχές σήμερα εκτελούν συνοριακούς ελέγχους στο γαλλικό λιμάνι του Καλαί και όχι στο Ντόβερ, στην άλλη πλευρά της Μάγχης.

 

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε ακόμη:

- Μ. Βρετανία: Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου ο διάδοχος του D. Cameron