Δ. Τζανακόπουλος: Δεν δεχόμαστε τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν δεχόμαστε τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018

Την απόφαση της κυβέρνησης για μην αποδοχή νομοθέτησης μέτρων για μετά το 2018, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Θέλουμε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν υποχωρούμε στην απαίτηση για νέα μέτρα”, δήλωσε, ενώ ρίχνοντας ευθείες “βολές” προς το Ταμείο σχολίασε πως “οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι λανθασμένες και οι πληροφορίες του ψευδείς”, καθώς "δεν ισχύει ότι το 50% των νοικοκυριών εξαιρείται από τη φορολογία, ούτε ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν ύψος αντίστοιχο με αυτές που καταβάλλονται από ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες. Οι δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και άλλα επιδόματα βρίσκονται στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 52%. Την ίδια στιγμή το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 ευρώ, που αποτελεί το όριο της φτώχειας, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού".

Προβαίνοντας σε απαραίτητο -όπως είπε- σχόλιο για τη στάση του ΔΝΤ και το χθεσινό άρθρο των στελεχών του, Τόμσεν και Όσφελντ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο, το ΔΝΤ δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και υπερασπίζεται πλεονάσματα 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος».

«Προξενεί όμως απορία το γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι δύο εκπρόσωποι του Ταμείου αυτοαναιρούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχθούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πλεονάσματα, αλλά και ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας, καθώς εκτιμούν ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξες», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “το ΔΝΤ οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του και την τεχνοκρατική του επάρκεια”, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κάνει λάθη και συνεπώς οφείλει να “μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα”.

Όπως ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος, η θέση της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων παραμένει αμετάβλητη.

Η Ελλάδα δεν είναι καθόλου μόνη απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη μη αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ομαδικών απολύσεων. Όπως ανέφερε, πολλοί είναι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν δείξει τη στήριξή τους.

Η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για μετά το 2018. Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο είναι "εφικτό το κλείσιμο της αξιολόγησης το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου".

"Όχι" του πρωθυπουργού στις εκλογές

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση, έκλεισε για άλλη μια φορά το σενάριο των εκλογών, ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τη χώρα και την κοινωνία στη «συμμαχία των προθύμων» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επίσης οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προστεθούν σε όσους από την ελάσσονα αντιπολίτευση απεργάζονται σενάρια αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση νέων μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος, πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, έγιναν σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.

«Από τη μια το σχέδιο της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε από την ανάκαμψη να ωφεληθούν κυρίως οι εργαζόμενοι. Και από την άλλη το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την αποσταθεροποίηση ώστε να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας χρεώνοντάς το στη σημερινή κυβέρνηση», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα αποτύχει, «θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή και το success story που προσπάθησε να νεκραναστήσει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ».

Πρόσθεσε ότι για άλλη μια φορά «αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεσμεύσει την χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030».

"Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Ν. Παρασκευόπουλου"

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. "Πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Παρασκευόπουλου", συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ζήτημα της σημαίας που έχει προκύψει, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τροποποίηση του ποινικού κώδικα.

Επίσης συμπλήρωσε πως ο Ν. Παρασκευόπουλος έχει δώσει εξηγήσεις και πως "θα ήταν προβληματικό για τη δημοκρατία να στερούσε τη δυνατότητα να εκφράζει οποιοσδήποτε βουλευτής με ελευθερία και παρρησία την άποψή του".

Ανέφερε επίσης πως ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, τον Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Mark Route.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ