Την απαίτηση να εξηγήσει η Τουρκία γιατί κωλυσιεργεί ως προς την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Όπως ανέφερε, «δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο μετά από έναν σχεδόν μήνα δεν έχουμε καν γνώση των κατηγοριών και για ποιο λόγο επιλέγεται αυτή η τακτική της κωλυσιεργίας που καθόλου δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μας και μια σχέση καλής γειτονίας».
«Η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα, για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», πρόσθεσε.
Για την Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα, καθώς όπως ανέφερε ήταν «σαφής η ομόθυμη στάση της ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ». Αυτό αποτελεί αποφασιστικό το μήνυμα ότι αυτές οι προκλήσεις οφείλουν άμεσα να τερματιστούν, δήλωσε.
Κάλυψη στον Πάνο Καμμένο
«Όταν η Τουρκία προκαλεί συνεχώς, όταν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις και ρητορικές εξάρσεις που πυροδοτούν εντάσεις, ενίοτε κάποιες σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι θεμιτές και εύλογες. Η κυβέρνηση να εξομαλύνει σχέσεις με την Τουρκία. Ο βασικός μας στόχος η διαρκής μέριμνα για ηρεμία και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.
«Δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο ενός ποδοσφαιρικού Grexit»
Σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Δ. τζανακόπουλος δήλωσε πως «δεν μας τρομάζει το ενδεχόμενο αποβολής της ΕΠΟ από τη FIFA. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε θα συνεχίσει να επικρέμμεται όσο οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντες των ΠΑΕ δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο κανόνων και αρχών».
«Οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο παράγοντες των ΠΑΕ είναι υπόλογοι για τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους απέναντι στο φίλαθλο κόσμο της χώρας», ανέφερε με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε εκδήλωση όπου μιλούσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Πειραιά.
Πρόσθεσε όμως πως «ουδεμία σχέση έχει με περιστατικά βίας και τραμπουκισμών όπως αυτά που συνέβησαν την Τετάρτη στον Πειραιά».
Συνταγματική Αναθεώρηση: Χρειάζεται στάση πολιτικής υπευθυνότητας από τα κόμματα
Το ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει με τη στάση του παράταση ζωής στην προστασία των υπουργών από τον δικαστικό έλεγχο, απηύθυνε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή την άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει στην έναρξη της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος.
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στις αναγκαίες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Όμως φυσικά, η Συνταγματική Αναθεώρηση, αποτελεί μια πολιτική, κοινωνική και θεσμική διαδικασία η οποία απαιτεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μία έστω ελάχιστη, στάση πολιτικής και θεσμικής υπευθυνότητας. Είναι προφανές ότι σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, η ΝΔ δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμπεριφερθεί αναλόγως», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ακολούθως επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έχουν ούτε τη βούληση, ούτε και την ικανότητα να αναλάβουν την παραμικρή ευθύνη για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το αύριο της χώρας. Συνεχίζουν να πολιτεύονται με τρόπο ανεύθυνο και μικροπολιτικό, μεταθέτοντας τη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές σε κάποιο αόριστο επέκεινα, αποδεικνύοντας έτσι τη βαθύτατη πολιτική γύμνια και ατολμία τους. Δεν μας προκαλεί έκπληξη αυτή η ανεύθυνη και μικροπολιτική γραμμή της ΝΔ, καθώς είναι η ίδια ακριβώς που τους χαρακτηρίζει σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως τα εθνικά, με πρόσφατα παραδείγματα το Μακεδονικό αλλά και τα ελληνοτουρκικά».
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο βασικός λόγος για τη στάση τους στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, είναι ότι η ΝΔ αποτελεί ένα κόμμα ταυτόσημο της Ελλάδας του χθες. Ένα κόμμα που δεν θέλει να συγκρουστεί με τα ιερά και τα όσια ενός συστήματος δεκαετιών που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Και επίσης είναι ένα κόμμα που η ηγεσία του, αισθάνεται εκτεθειμένη από τις αποκαλύψεις και τη δικαστική έρευνα σε σωρεία υποθέσεων. Και άρα εκ των πραγμάτων διακατέχεται από φόβο μην τυχόν και κάποια στιγμή -δια της Συνταγματικής Αναθεώρησης- πάψει να προσφέρει προστασία στα στελέχη του, το νομικό τερατούργημα που ονομάζεται νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Αυτό λοιπόν πρέπει να απαντήσει σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης: Θα δώσει με την στάση του παράταση ζωής στην προστασία των υπουργών από το δικαστικό έλεγχο; Θα γίνει για άλλη μια φορά πρωταγωνιστής στην νομιμοφανή συγκάλυψη σκανδάλων ή θα ακούσει το δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ίση ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως της θέσης και της πολιτικής ισχύος τους;».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Ιntime