«Εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας σε ελληνικό έδαφος, η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λίγες ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα Κοτζιά προς την Αγκυρα ότι την επόμενη φορά δεν θα υπάρξει από την Αθήνα ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά.
«Αντιδράσαμε με ψυχραιμία, με την ψυχραιμία που οφείλει να αντιδρά μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής. Το θέμα το δικό μας δεν είναι να εντείνουμε την κρίση αλλά να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν νομίζω ότι υπήρξε καμία υποχωρητικότητα. Εχω την εντύπωση ότι το μήνυμα έχει παραληφθεί από την Τουρκία», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα έκανε λόγο για την πρόκληση ελεγχόμενων κρίσεων από την Τουρκία στην προσπάθειά της να περάσει ένα μήνυμα προς τη Δύση.
«Η Τουρκία προκαλεί ελεγχόμενες κρίσεις γιατί θέλει να δώσει ένα μήνυμα στους δυτικούς συμμάχους ή εταίρους της γιατί αντιμετωπίζει ένα κεντρικό για εκείνο πολιτικό και εθνικό ζήτημα που σχετίζεται με την κινητικότητα των Κούρδων στα σύνορά της», είπε.
Στο ερώτημα αν πέρασαν οι Τούρκοι την κόκκινη γραμμή μας, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως «αν δεν την προσπέρασαν έφτασαν στα όρια». Όσο για το αν πράγματι είχαν στόχο να βουλιάξουν το σκάφος του λιμενικού υποστήριξε ότι «οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ελεγχόμενες εντάσεις για να περάσουν μήνυματα που σχετίζονται με το κουρδικό».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κοτζιά για την υποβολή αιτήματος για αποζημιώσεις μετά το επεισόδιο στα Ίμια ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η κυβέρνηση μελετά το θέμα και εφόσον προκύπτει νομικά θα προχωρήσουμε βεβαίως, γιατί να μην το κάνουμε».
«Η θέση μας για την πΓΔΜ προϋποθέτει αλλαγή της συνταγματικής της ονομασίας»
Ως προς τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό τη πΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε: «Εμείς έχουμε προσέλθει με πολύ συγκεκριμένη θέση που προϋποθέτει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος. Είναι μια μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά τις συνταγματικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις, έχει ήδη μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουμε θέσει ως προϋπόθεση επίτευξης λύσης τη συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε πει ότι χωρίς συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία με τους γείτονές μας».
Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, είπε πως όταν φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει συμφωνία και εξηγηθούν οι λεπτομέρειές της, τότε θα γίνει η συζήτηση που θα έχει πολύ περισσότερη ουσία από τις προαναγγελίες. Επισήμανε, παράλληλα, ότι ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με τον κ. Τσίπρα μέχρι το τέλος της τετραετίας τουλάχιστον. Που σημαίνει, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι για την κυβέρνηση ο πρωταρχικός στόχος είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο, να οδηγηθεί με ασφάλεια εκτός μνημονίου και να αποκτήσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση των πολιτικών της.
«Πρωτοφανής παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», η μήνυση Σαμαρά
Παράλληλα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «πρωτοφανή ενέργεια και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά κατά του πρωθυπουργού, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τριών δικαστικών λειτουργών μεταξύ των οποίων και στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και δύο προστατευόμενων μαρτύρων.
Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στον κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται στους εισαγγελικούς λειτουργούς, μέσα σε αυτή τη μήνυση, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προσπάθεια χειραγώγησης, τρομοκράτησης, ακόμα και εκβιασμού της ελληνικής Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς «κάνει σαφείς υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο υποτίθεται θα όφειλαν να γράψουν το κείμενό τους».
Σχολίασε πως είναι ενδιαφέρον να μιλά ο Αντώνης Σαμαράς για «παρακράτος», «ούτως ή άλλως ανήκει σε ένα πολιτικό παρακλάδι που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει παρακράτος».
«Ξέρετε ποιοι μας έλεγαν "συμμορία" και από πότε έχουν να μας πουν "συμμορίτες";» συνέχισε σε έντονο ύφος ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Έχουν να μας πουν "συμμορίτες" από τον Εμφύλιο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη μήνυση ως «κατάπτυστο και παραληρηματικό» το κείμενο, καταλόγισε «ακροδεξιό παραλήρημα» στον κ. Σαμαρά και τόνισε πως «οι κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό της χώρας για "συμμορίτη" ξυπνούν εξαιρετικά θλιβερές μνήμες στον ελληνικό λαό».
Υποστήριξε ότι η στάση του κ. Σαμαρά «μάλλον υποδεικνύει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση το άγχος, τον πανικό, τον φόβο του».
Ερωτηθείς για τη διαδικασία συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, την Τετάρτη στη Βουλή, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν δέκα κάλπες, λέγοντας ότι «θα κρατήσουμε την ίδια στάση σε όλους και για τους δέκα. Γιατί αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό τρόπο να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ