Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Η συνταγή είναι παλιά και μάλιστα χρησιμοποιημένη πολλάκις στο παρελθόν. Το χαρτί του αποπροσανατολισμού από την σκληρή καθημερινότητα που βιώνει η πλειοψηφία των πολιτών ανασύρει το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο το διεμβολισμό και τη μείωση του “ηθικού” αναστήματος της αντιπολίτευσης.
Κυρίαρχο όχημα ασφαλώς σε αυτόν τον επικοινωνιακό σχεδιασμό η υπόθεση Novartis. Ας μην προτρέξουν ορισμένοι να πουν ότι προσπαθούμε να “εξαφανίσουμε” το ζήτημα.
Προφανώς και “σκάνδαλο” Novartis υπάρχει. Στεκόμαστε απλώς με επιφυλακτικότητα απέναντι στο “δέσιμο” των κατηγοριών που αφορούν στα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και απέναντι στον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης από την κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ έχουν περάσει περίπου τρεις εβδομάδες, όπου η Novartis κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα, οι πολίτες δεν δείχνουν να συμμερίζονται τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως για όλα φταίνε πρωτοκλασσάτα στέλεχη της αντιπολίτευσης.
Ενδεικτικό είναι το εύρημα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής.
Στο ερώτημα για το ποιες νομίζετε ότι είναι οι πολιτικές επιπτώσεις από την υπόθεση Novartis μέχρι τώρα και για το αν ενισχύεται η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση, οι απαντήσεις είναι απολύτως χαρακτηριστικές:
-Tο 33% των πολιτών απαντά η κυβέρνηση
-Το 12% απαντά η αντπολίτευση και
-Το 37% απαντά ότι δεν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές συνέπειες
Είναι εμφανές λοιπόν ότι, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να εμφανίσει τη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ ως τους αποκλειστικά υπεύθυνους για το συγκεκριμένο σκάνδαλο πέφτει στο κενό. Ή για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, δεν φαίνεται να βρίσκει τέτοια απήχηση ώστε να υπαρξει η επιδιωκόμενη ανατροπή από την κυβερνητική πλειοψηφία, την οποία επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου. Ορισμένοι θα πουν πως ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα, όμως υπάρχει και η άλλη ανάγνωση, πως “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, ειδικά σε μία τέτοια υπόθεση όπου η δημιουργία εντυπώσεων στο ξεκίνημα παίζει καθοριστικό ρόλο.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει να μην μπορεί να συνέλθει από τις παρενέργειες που προκάλεσαν στην κοινή γνώμη οι χειρισμοί στο σκοπιανό. Στη Βόρεια Ελλάδα η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου είναι μεγάλη, κάτι που οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο άρχισε η κυβερνηση τις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα.
Στην εκτίμηση ψήφου λοιπόν της Metron Analysis, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 12,6%, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να είναι στο 14,8%. Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ (15%) και ΝΔ (22%) στην Αττική, με την εικόνα στο λεκανοπέδιο να έχει αντιστραφεί πλήρως. Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία της ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην μπει στο παιχνίδι της “τοξικότητας”.
“Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών”, όπως τονίζει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη. Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ το Σάββατο επισκέφτηκε για τρίτη φορά την Μάνδρα, ενώ ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις στον τομέα της παιδείας και σχεδιάζει νέο κύκλο επαφών με πολίτες.