"Πρέπει να σκεφθούμε μαζί με τους Έλληνες, για τους Έλληνες, για να τους δώσουμε μια προοπτική για το μέλλον, γιατί δεν μπορεί να τίθενται μόνον όροι, τους οποίους αυτοί θα πρέπει να εκπληρώσουν, αλλά πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την Ευρωπαική Ενωση χρηματοδότησης αναπτυξιακών μέτρων και υποστήριξης προγραμμάτων στην Ελλάδα για το μέλλον", τονίζει ο πρώην επί σειρά ετών καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.
Οι εταίροι μπορούν να ζητούν από τους Έλληνες να καταβάλουν προσπάθειες εφόσον και οι ίδιοι οι εταίροι είναι πρόθυμοι να τους υποστηρίξουν πραγματικά, προειδοποιεί, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρώην καγκελάριος (στο διάστημα 1986-1997), ο οποίος θεωρείται μεγάλος φίλος της Ελλάδας, και εδώ και δεκαπέντε χρόνια διαθέτει κατοικία στην Ιεράπετρα, περνώντας εκεί κάθε χρόνο αρκετούς μήνες και χαρακτηρίζοντας ως "ονειρώδεις διακοπές" τη χρονική περίοδο που βρίσκεται στην Κρήτη.
Ο ίδιος πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να εργαστούν μαζί με την ελληνική κυβέρνηση ούτως ώστε, όπως λέει, να μην τίθενται κάτω από τόσο πολύ μεγάλη δοκιμασία η κοινωνική κατάσταση των πολιτών και η κοινωνική συνοχή με αποτέλεσμα οι Έλληνες να μην μπορούν να αναπτύξουν εθνική αυτοπεποίθηση, η οποία όμως θα πρέπει να υποστηριχθεί από την ευρωπαική πολιτική σε ευρωπαικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο και πρώην αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, δυστυχώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει και ασφαλώς βρίσκεται ακόμη μακριά, το τέλος εκείνης της κατάστασης, όπου οι Έλληνες θα συνεχίζουν να ακούν και μετά από μερικά χρόνια ότι περικόπτονται και πάλι οι δημόσιες παροχές και ότι ολοένα και σε πιο τακτικά διαστήματα οι ίδιοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι εφαρμόζουν το ένα ή το άλλο μέτρο λιτότητας για να τους δοθεί κατόπιν μέρος της οικονομικής βοήθειας.
Δεν τίθεται μόνον θέμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη του ελληνικού πληθυσμού, πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για τα προγράμματα του μέλλοντος στην Ελλάδα και να υπάρξει υποστήριξή τους, προσθέτει, αναφέροντας ως παράδειγμα τις επενδύσεις στις υποδομές ή στον τομέα της ενέργειας, όπου, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά παρατηρεί, η Ελλάδα διαθέτει, μεταξύ άλλων, πάρα πολύ ήλιο που μπορεί να αξιοποιηθεί καταλλήλως.
Ένας περαιτέρω τομέας είναι, κατά την άποψή του, τα οδικά δίκτυα για μια ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στην Ευρώπη και εδώ υπάρχουν διάφορα προγράμματα της ΕΕ για τη σχετική χρηματοδότηση π.χ. μιας επέκτασης του αυστριακού αυτοκινητοδρόμου "Καραβάνκεν", μέσω Σλοβενίας και Κροατίας, και σύνδεσή του με ένα υψηλών προδιαγραφών ελληνικό οδικό δίκτυο, χρηματοδοτημένο με κοινοτικούς πόρους.
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται κατά καιρούς στις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα, ο Φραντς Βρανίτσκι θεωρεί, όπως σημειώνει, ότι σήμερα κυριαρχεί μια νέα σκέψη, τα πράγματα δεν είναι όπως πριν από δέκα χρόνια, ώστε τώρα μπορεί να υπάρξει πλέον ένας περιορισμός τους.
Όπως συμπληρώνει, οι στρατιωτικές δαπάνες έπρεπε στο παρελθόν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες και οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις έπρεπε να αποπληρωθούν και ως εκ τούτου οι Ελληνες είχαν εξαιτίας αυτού του γεγονότος ένα επιπλέον πρόβλημα που τώρα μπορούν να λύσουν.
Τέλος, σε σχέση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, εκ νέου ότι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και τώρα εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση του πολιτικού προγράμματός του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ