Βόμβα στο Σκοπιανό από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο καθώς με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία».ζητάει ευθέως «δημοψήφισμα» για το όνομα της ΠΓΔΜ.
Όπως συγκεκριμένα γράφει: «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό» και επισημαίνει:
«Συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν».
«Μια τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οιασδήποτε βαθμίδας», σημειώνει.
Το άρθρο του υπουργού Εθνικής Άμυνας υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων δημιουργεί νέα δεδομένα, λίγες ημέρες πριν την συνάντηση των δυο πλευρών με τον διεθνή μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, κατά την οποία θα γινόταν γνωστά και τα ονόματα πάνω στα οποία θα γινόταν η διαπραγμάτευση.
Η κίνηση Καμμένου ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν είναι σε γνώση της κυβέρνησης, εάν υπάρχει συνεννόηση ή αν είναι δική του πρωτοβουλία.
Μάλιστα νωρίτερα πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφερόμενες σε πληροφορίες που μεταδόθηκαν ότι ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα των Σκοπίων, επιχειρούσαν να το διαψεύσουν λέγοντας πως, «οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση».
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ότι: «Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση, υπάρχει η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή και η συμφωνία θα περάσει, όπως προβλέπεται, από εκεί. Σας θυμίζω, για όσους λένε περί δημοψηφίσματος σήμερα, ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία έδωσε και τη σύνθετη ονομασία στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο όρος «Μακεδονία», δηλαδή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας -και όπου έγινε και το κατά τη γνώμη μου λάθος, το «πρώην Γιουγκοσλαβική» να μπει μπροστά από το «Δημοκρατία», δηλαδή στο χαρακτήρα του καθεστώτος και όχι να βρεθεί άλλη λέξη μπροστά από τον όρο «Μακεδονία»- ότι αυτή η λέξη έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του κόσμου χωρίς δημοψηφίσματα, αλλά και χωρίς καν να περάσει από τη Βουλή».