Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 11,8 μονάδων για τη ΝΔ - Πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ η Κωνσταντοπούλου
Eurokinissi
Eurokinissi

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 11,8 μονάδων για τη ΝΔ - Πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ η Κωνσταντοπούλου

Σταθερά διψήφιο είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, έναντι του ΠΑΣΟΚ που εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 22,6%, το ΠΑΣΟΚ 14,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην πέμπτη θέση με 6,2%. ΚΚΕ και Ελληνική λύση δίνουν μάχη για την τρίτη θέση με τη διαφορά τους να είναι 0,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠαΣοΚ μεγαλώνει και φτάνει τις 11,8 μονάδες. Η απόσταση του ΚΚΕ με την Ελληνική Λύση παραμένει μικρή, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας δίνουν μάχη για την πέμπτη θέση.

Την ίδια ώρα δείχνει να σχηματίζεται εννιακομματική Βουλή αφού εντός αυτής βρίσκονται επίσης Νίκη, Φωνή Λογικής και Κίνημα Δημοκρατίας.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός για τη χώρα θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας το 31%. Έπονται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου αμφότεροι με 5% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4. Στέφανος Κασσελάκης και Σωκράτης Φάμελλος συγκεντρώνουν και οι δύο 4%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της Metron Analysis ότι η Πλεύση Ελευθερίας παρουσιάζει σημαντική άνοδο - ανεβαίνει από το 4,8% στην εκτίμηση ψήφου στο 7,3% μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή μόλις 0,1 της μονάδας πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και σε αυτή την μέτρηση εμφανίζεται στην πέμπτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.  

Το κόμμα Κασσελάκη εμφανίζεται στο 4,1% και συνολικά, η εταιρεία δίνει το εισιτήριο για τη Βουλή σε 9 κόμματα, αφήνοντας οριακά εκτός το ΜεΡΑ25 και τη Νέα Αριστερά. 

Ως αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ το 58% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη έναντι μόνο του 26% που έχει θετική. Και δω  αποτυπώνεται η απουσία εμπιστοσύνης των πολιτών στα υπαρκτά αντιπολιτευτικά σχήματα.

Οι πολίτες υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία

Ως προς το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι πολίτες δείχνουν πεισμένοι ότι αυτές θα επιδεινωθούν, καθώς το 56% απαντάει ότι θα χειροτερέψουν και το 32% ότι θα βελτιωθούν, μια τάση λίγο πολύ σταθερή.

Ωστόσο, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι οι πολίτες επιθυμούν διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα διάλογο «εφ’ όλης της ύλης», αφού το 52% ζητά διάλογο για όλα τα θέματα που θέτουν και οι δύο πλευρές, το 27% διάλογο μόνο για τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά και μόνο το 19% πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Και εδώ έχει ενδιαφέρον ότι η μεγαλύτερη επιφύλαξη ως προς τον διάλογο εμφανίζεται συγκριτικά σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί». Εδώ το 43% πιστεύει ότι πρέπει να γίνει διάλογος για όλα τα θέματα που θέτουν και οι δύο πλευρές, το 34% για τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά και το 22% εκτιμά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα ακροατήριο για «αδιάλλακτες» τοποθετήσεις, μόνο που αυτό είναι πεπερασμένο.