Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Αργά ή γρήγορα για όλα τα ζητήματα ειδικά στο χώρο της πολιτικής έρχεται η ώρα της κρίσης. Η ώρα των δύσκολων αποφάσεων, η στιγμή που είτε σε ανεβάζει είτε σε στέλνει....σπίτι σου. Για τον Πάνο Καμμένο η ώρα αυτή έφτασε, όμως με τις χειρότερες για τον ίδιο προυποθέσεις.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με δική του ευθύνη έχει περιέλθει σε ένα πλήρες πολιτικό αδιέξοδο, με το περιθώριο ελιγμών εκ μέρους του να είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Μπορεί ο ίδιος να έχει πλούσια εμπειρία στον στίβο της πολιτικής, όμως αποδείχτηκε ότι δεν έβλεπε, για τους δικούς του λόγους, αυτό που όλοι αντιλαμβάνονταν : Η συμφωνία των Πρεσπών, από την στιγμή που μπήκε στην ατζέντα της συγκυβέρνησης, θα αποτελούσε την αιτία ενός δύσκολου διαζυγίου, το οποίο όμως ο κ.Καμμένος μέσα από τερτίπια και συνεχείς μετατοπίσεις το ανέβαλε.
Όπως λοιπόν ήρθαν τα πράγματα για τον Πάνο Καμμένο, το χειρότερο για εκείνον δεν είναι το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ότι αποδεικνύεται πως δεν ελεγχθεί το ίδιο του το κόμμα.
Με άλλα λόγια δεν έχει κάποιο ισχυρό χαρτί για να διαπραγματευθεί το πολιτικό αύριο το δικό του αλλά και των ΑΝΕΛ με τον κ. Τσίπρα.
Από τους εφτά βουλευτές που αποτελούν την κοινοβουλευτική ομάδα, ο υπουργός Αμυνας επηρεάζει τους μισούς. Εκτός από τον ίδιο, τον Θεόδωρο Κατσίκη και την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, οι υπόλοιποι τέσσερις (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Κόκαλης και Ζουράρις) διατηρούν ο καθένας τις δικές του απόψεις. Το επόμενο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι με ποιους κρυμμένους άσσους θα προσέλθει στο τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάνος Καμμένος. Η απάντηση είναι μία: Με το επιχείρημα ότι αίροντας την εμπιστοσύνη τους ακόμα και τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ πολιτικά χάνεται η δεδηλωμένη για την κυβέρνηση Τσίπρα, λίγες μέρες πριν έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών. Η μεταβολή αυτή διαθέτει υψηλούς πολιτικούς συμβολισμούς και ασφαλώς θα προκαλέσει την αντίδραση του πρωθυπουργού , ο οποίος θα θελήσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, επιχειρώντας να αντιστρέψει μία νέα πραγματικότητα που μόνο καλό δεν κάνει στην κυβερνησή του.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πλέον να έχει αντιληφθεί ότι η κοινή πορεία με τους ΑΝΕΛ δεν μπορεί να συνεχιστεί, μια και αποτελεί βαρίδι για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η περαιτέρω συνύπαρξη με τους ΑΝΕΛ μόνο ανακύκλωση φθοράς μπορεί να προκαλέσει για τον κ.Τσίπρα, καθώς ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος εδώ και αρκετούς μήνες αποτελεί εστία προβλημάτων, έντασης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να καθορίσει τη δημόσια ατζέντα, διαπίστωση την οποία έχουν κάνει κατά καιρούς αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας επιθυμούσε να βγει επικοινωνιακά “μπροστά”, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ ή πιο συχνά ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος ακύρωνε την συγκεκριμένη προσπάθεια. Η υπόθεση με την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και η εμπλοκή ενός φερόμενου ως μεσάζοντα επιχειρηματία, το ταξίδι του υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο και η επισκεψή του στο καζίνο, η μετάβασή στη Βραζιλία προκειμένου να “βγει από το κάδρο” στη ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου στη Βουλή αλλά και η “απουσία” του λόγω στρατιωτικής άσκησης από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αποτελούν μερικά μόνο από τα θέματα με πρωταγωνιστή τον Πάνο Καμμένο που θέλουν να ξεχάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμα και σήμερα που η κατάσταση δείχνει να έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Επειδή πάντως στη ζωή όπως και στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα στα χέρια του ο πρωθυπουργός κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι, με δύο κεντρικές επιλογές. Επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση μέσα από την ανάλογη κοινοβουλευτική διαδικασία ή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν, μια και ένας από τους δύο δρόμους σύντομα θα επιλεγεί από τον κ. Τσίπρα...