Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Θέμα συζήτησης έχει γίνει στις Βρυξέλλες η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ. Η απόφαση της Αθήνας, την οποία διατύπωσε δημόσια ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δεν πέρασε απαρατήρητη από το «ευρωπαϊκό» κέντρο αποφάσεων. Παρότι οι τόνοι είναι χαμηλοί, εντούτοις αντίκτυπος υπάρχει.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο liberal.gr, ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ανεπίσημες συζητήσεις τους δεν κρύβουν αρχικά την μεγάλη τους έκπληξη για τη στάση που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση. Οι ίδιοι αξιωματούχοι πάντως δεν παραλείπουν να εκφράσουν με «κομψό» τρόπο την γκρίνια τους για την αποχή της Ελλάδας, από μια ευρωπαϊκή δραστηριότητα εντός της ΕΕ.
Όπως εξηγούσε η ίδια πηγή θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε τί ακριβώς είπε όχι το Μέγαρο Μαξίμου. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε απλώς την απουσία της από μία εκδήλωση που διοργανώνει η εσθονική προεδρία. Ένα συνέδριο δηλαδή με ιστορικό αντικείμενο. Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα είναι απούσα από το άτυπο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, του οποίου παράπλευρη εκδήλωση είναι και το συγκεκριμένο συνέδριο, σχετικά με τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εσθονικής προεδρίας: Νωρίς το πρωί της 23ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το άτυπο συμβούλιο των 28 υπουργών Δικαιοσύνης και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει το συνέδριο.
Να θυμίσουμε ότι οι τακτικές Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και οι λεγόμενες «άτυπες», μαζί με τα «άτυπα» συμβούλια υπουργών οργανώνονται στις χώρες που ανά εξάμηνο αναλαμβάνουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι δεν αποτελεί συνήθης πρακτική εντός της ΕΕ, ένα κράτος μέλος να απέχει από τις εργασίες ενός συμβουλίου υπουργών, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις.
Όπως τονίζει στο liberal.gr πηγή που γνωρίζει άριστα τη διαδικασία στο συγκεκριμένο ζήτημα «και στο παρελθόν υπουργοί χωρών δεν συμμετείχαν σε άτυπα συμβούλια όμως είχαν κάποιον ιδιαίτερο λόγο που τους εμπόδιζε την μετακίνηση. Π.χ. σοβαρή υπουργική ή κομματική υποχρέωση εντός της χώρας τους ή κάποια ασθένεια».
Αυτό πάντως που φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να μην μεγιστοποιηθούν οι αντιδράσεις εναντίον της Ελλάδας από την άρνηση συμμετοχής της στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης ήταν η χρονική συγκυρία που πραγματοποιείται.
Εφόσον για παράδειγμα η εσθονική προεδρία είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ τον Οκτώβριο και όχι στις 23 Αυγούστου όπως και γίνεται, τότε ο «θόρυβος» θα ήταν πιο δυνατός, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Η δημοσιότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είχε πάρει το θέμα σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν πιο μεγάλη και ο αντίκτυπος εξαιρετικά κακός για τα ελληνικά συμφέροντα.
Με άλλα λόγια φανταστείτε οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ να μαζεύονταν στην Εσθονία αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Κοντονής να ήταν απών και λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες να τα έλεγαν από κοντά στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (όπως άλλωστε είναι προγραμματισμένο).
Εκεί αναμφίβολα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για την Ελλάδα, που «παλεύει» να αντιμετωπίσει όρθια την οικονομική κρίση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να εξηγήσει για την ελληνική στάση, προκαλώντας πάλι συζητήσεις γύρω από τη χώρα μας. Μία ακόμα επίσης παράμετρος που δείχνει να έχει παίξει το ρόλο της είναι και αυτή των γερμανικών εκλογών. Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί προσέρχονται στις κάλπες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνει να έχει επιτευχθεί μία «σιωπηρή» συμφωνία «πολιτικής» νηνεμίας, ώστε να μην διαταραχθεί το κλίμα στην πρώτη οικονομία της Ευρωζώνης.