Επίδειξη κυβερνητικής αυτάρκειας στο προσφυγικό

Επίδειξη κυβερνητικής αυτάρκειας στο προσφυγικό

(Φωτ.: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε, προς το παρών τουλάχιστον, το αίτημα για σύγκλυση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με επίκεντρο το προσφυγικό. Ο κ. Παυλόπουλος δεν τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα, αλλά η ευνοϊκή αντιμετώπιση μιας τέτοιας κίνησης έγινε γνωστή…)

Του Γιάννη Σιδέρη

Ήξεις αφήξεις για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά, απέρριψε –«αυτήν τη στιγμή»– το αίτημά της για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με επίκεντρο το προσφυγικό. Χρυσώνοντάς της το χάπι, επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν συντρέχουν λόγοι, αυτό να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου, σε επίδειξη πολιτικής και διοικητικής αυτάρκειας, εξέφραζε την άποψη ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη σύγκληση συμβουλίου. Μια τέτοια «σύναξη», είπαν στο liberal.gr συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα είναι απλώς μία «συζήτηση επί χάρτου» χωρίς καμιά πρακτική αξία. Βέβαια οι ίδιοι κύκλοι κρατούσαν μια κάποια επιφύλαξη για την τελική στάση της κυβέρνησης, στην περίπτωση που το ζητούσε από τον πρωθυπουργό ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος δεν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό, έτσι άλλωστε διαβεβαίωσαν κύκλοι της προεδρίας το Liberal –αλλά η ευνοϊκή αντιμετώπιση μιας τέτοιας κίνησης έγινε γνωστή… ίσως εκεί οφείλεται και η επαμφοτερίζουσα στάση του πρωθυπουργού.

«Κίνδυνος εθνικής τραγωδίας»

Από το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι η κίνηση Γεννηματά να ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν απορρέει από επικοινωνιακή ανάγκη να επιδείξει ότι απολαύει ρόλο στην κεντρική πολιτική διαχείριση ενός εθνικού θέματος. Υποστηρίζουν ότι η αγωνία της είναι πραγματική και πηγάζει από προσλαμβάνουσες παραστάσεις και πληροφορίες που έχει αποκομίσει από τις διεθνείς επαφές που έχει το ΠΑΣΟΚ. Κατά την κ. Γεννηματά, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον μιας εθνικής τραγωδίας –της οποίας το μεταναστευτικό θα αποτελεί μία μόνο πτυχή.

(Φωτ.: Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γεννηματά, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον μιας εθνικής τραγωδίας –της οποίας το μεταναστευτικό θα αποτελεί μία μόνο πτυχή.)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά, κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο, αποκόμισε την εντύπωση ότι και ο ίδιος είναι έντονα ανήσυχος, και ότι κινείται μάλιστα δραστήρια, μακράν των φώτων της δημοσιότητας. Προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα αξιοποιώντας το αξίωμά του και τις διεθνείς του γνωριμίες (Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Παυλόπουλος γνωρίζει επαρκώς το πρόβλημα, καθώς υπήρξε υπουργός Εσωτερικών. Επί υπουργίας του μάλιστα η διακίνηση ανθρώπων έγινε κακούργημα. Ως τότε στη μακαρία χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας η διακίνηση ανθρώπων ήταν πλημμέλημα. Το Λιμενικό έπιανε τους Τούρκους διακινητές, και τα δικαστήρια αναγκαστικά τους άφηναν ελεύθερους. Μόνο… γλυκό δεν τους κερνούσαν!).

Η κυβέρνηση ευελπιστεί στο ΝΑΤΟ

Κατά την κυβέρνηση, πάντως, το μείζον θέμα είναι η συμπεριφορά των κρατών της Ευρώπης. Ευελπιστεί πως με τη βοήθεια άλλων Ευρωπαίων (π.χ. Μέρκελ, Ρέντσι, Μαρκ Ρούτε, κλπ) θα χειριστεί ευνοϊκώς το θέμα υπέρ των ελληνικών θέσεων! (Μικρές πάντως οι διεθνείς εφεδρείες της Ελλάδας. Μια χώρα που αποκτά την εικόνα του αποσυνάγωγου στην Ευρώπη, λίγοι ηγέτες θα θελήσουν να συμβάλουν ενεργητικά υπέρ της, και να επωμισθούν το πολιτικό κόστος έναντι των δικών τους ψηφοφόρων.)

Παράλληλα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι από σήμερα η κατάσταση στο Αιγαίο θα αρχίσει να ομαλοποιείται, καθώς ξεκινά η δράση του ΝΑΤΟ και θα περιοριστούν δραστικά οι ανθρώπινες ροές –αν ξεκινήσει σήμερα το ΝΑΤΟ μετά την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πάντως και οι δύο ηγεσίες (κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ) προβληματίζονται αρκούντως από τη στάση των Σκοπίων, καθώς αυτή ενδεχομένως απορρέει από αδιαφανείς συμφωνίες που έχουν κάνει με την Αυστρία και την Τουρκία. Και τους απασχολεί γιατί αυτή στάση, πέραν του παρόντος καυτού προβλήματος, μπορεί να «εκταμιευτεί» στο μέλλον εις βάρος της χώρας μας.

Μακροπρόθεσμη η διαμονή μεταναστών

Γράφαμε χθες ότι «γινόμαστε χώρα παγίδα για μετανάστες και πρόσφυγες». Αμ έπος, ήρθε να μας επιβεβαιώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος και ο υπουργός Άμυνας. Η εγκατάσταση άρχισε. Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων κέντρων μετ-εγκατάστασης προσφύγων/μεταναστών και τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Δεν θα πρόκειται για hot spots, αλλά relocation camps. Το ένα κέντρο προώρισται να δημιουργηθεί έξω από τον Βόλο και το άλλο στην Ήπειρο.

Καλώς να τους δεχτούν/με...