Του Τάσου Ευαγγελίου
Αν κάποιος καταγράψει το σύνολο των παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, την τελευταία τουλάχιστον διετία, θα διαπιστώσει ότι δύο ζητήματα είνα αυτά που κυριαρχούν, χωρίς φυσικά να παραλείπονται άλλα εξίσου σημαντικά όπως τα εθνικά θέματα, η ασφάλεια, η παιδεία, η υγεία και συνολικά οι υποδομές του κράτους.
Τα δύο αυτά ζητήματα είναι η υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά η πολυπόθητη ανάπτυξη και να καταστεί εφικτή μια πραγματικά καθαρή έξοδος από τα μνημόνια που όμως θα συνοδευθεί με τη δημιουργία των απαραίτητων δομών.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναδείξει το ζήτημα της υπερφορολόγησης τόσο στα προσυνέδρια όσο και στο συνέδριο του κόμματος ενώ από τις πρώτες ημέρες του 2018, και παρά τα θέματα που άνοιξε η συγκυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προκαλέσει ρήξη στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνέχισε και συνεχίζει να το διατηρεί ψηλά στην ατζέντα του.
«Η υπερβολική αύξηση της φορολογίας και των εισφορών οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα στη φοροδιαφυγή και δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής», σημειώνει με κάθε ευκαιρία δεσμευόμενος πως θα εφαρμόσει το σχέδιο που έχει καταρτίσει προκειμενου να αλλάξει τα δεδομένα.
Δεδομένα που αποτελούν βασική πολιτική αρχή της σημερινής συγκυβέρνησης η οποία έχει επιλέξει την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών με γνώμονα τη συντήρηση ενός πελατειακού κράτους, το οποίο εμφανως πλέον προσπαθεί να κομματικοποιήσει. Είναι ενδεικτικό άλλωστε, όπως τονίζουν και στελέχη της Πειραιώς, ότι παρά την υπερφορολόγηση τα έσοδα εμφανίζουν μείωση γεγονός που αποτυπώνει και τη δραματική μείωση της φοροδοτικής ικανότητας συνολικά στη χώρα.
«Από μένα θα ακούτε πάντα την αλήθεια. Αλήθεια σημαίνει ότι δεσμευόμαστε μόνο γι' αυτά που μπορούμε να κάνουμε και αν κάπου διαφωνούμε θα σας το πούμε ανοιχτά», επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζητώντας σε μόνιμη βάση να σταματήσει να ενοχοποιείται η υγιής επιχειρηματικότητα και να τεθούν οι βάσεις για αύξηση των επενδύσεων στη χώρα.
«Η ανάπτυξη» όπως σημειώνει «δεν έρχεται με λόγια αλλά με έργα» και κυρίως με συνένωση των δυνάμεων που μπορούν να βάλουν τις βάσεις για μια ανάπτυξη υγιή και πραγματική. Στο πλαίσιο αυτό έχει εξαρχής θέσει ως βάση του προγράμματος που θα εφαρμόσει από την επομένη των εκλογών τη μείωση της φορολογίας.
Με συγκεκριμένες ενέργειες χωρίς έωλες υποσχέσεις και με γνώμονα πάντα τις διεθνείς συνθήκες και κυρίως τη δυνατότητα απεγκλωβισμού από τα μνημόνια αλλά όχι μόνο στα... χαρτιά.
Οι συνεχείς αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα περί καθαρής εξόδου του Αλέξη Τσίπρα έχει ως βάση το γεγονός πως χωρίς ανάπτυξη δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε αλλαγή σελίδας στην οικονομία της χώρας. Και ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις στις δομές και στη νοοτροπία δεν ειναι εφικτή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι αποφασισμένος να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης. Έχει καταγράψει, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο πεδίο αυτό. Ο ίδιος άλλωστε έχει εμφανιστεί από πολύ νωρίς να ζητεί αλλαγές που θα οδηγήσουν αφενός στον απεγκλωβισμό των παρεμβάσεων που οδηγούν στην ανάπτυξη αφετέρου θα εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία του κράτους.
Όμως και σε αυτό απαιτείται συναίνεση και κυρίως συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Κάτι ανέφικτο σήμερα με τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που έχουν επιλέξει την πόλωση και τον διχασμό όχι μόνο του πολιτικού συστήματος αλλά και των πολιτών μεταξύ τους.