Σε μια αλλαγή - τομή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα προχωρά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθιερώνοντας την επιστολική ψήφο, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, η αλλαγή τίθεται σε ισχύ από τις επικείμενες ευρωεκλογές, οι οποίες θα γίνουν με σταυρό προτίμησης.
Η εξειδίκευση των μέτρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς Νίκη Κεραμέως και Θεόδωρος Λιβάνιο, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν το μοντέλο της επιστολικής ψήφου που θα απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες του εξωτερικού - και του εσωτερικού - εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Στόχος, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός, είναι να ψηφίζουν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν σε κάποιο εκλογικό κέντρο, πρεσβεία ή προξενείο, όπως έγινε με τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
«Κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει χωρίς να κάνει χιλιόμετρα. Θα ψηφίζει από το γραφείο του, από το σπίτι του. Την ίδια δυνατότητα θα δώσουμε και στους πολίτες μας εντός Ελλάδας και θα τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν, ενώ μπορεί να μην πήγαιναν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις ομάδες πολιτών που μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία, μέσω της επιστολικής ψήφου, και θα αφορά πολίτες υπερήλικες, φοιτητές, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, εποχιακά εργαζόμενους μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμη και μαθητές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αποτελεί μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, προσθέτοντας πως τα περισσότερα κράτη το έχουν υιοθετήσει και ήρθε και η ώρα και για τη χώρα μας.εξέφρασε την πεποίθηση πως αποτελεί «μια γενναία μεταρρύθμιση, διευρύνει το εκλογικό σώμα που μετέχει στις εκλογές και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια».
Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε την ισχύ της επιστολικής ψήφου για τις επόμενες εθνικές εκλογές. «Ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πώς γίνεται η διαδικασία της επιστολής ψήφου
Οι πολίτες που επιθυμούν αν ψηφίσουν με επιστολική ψήφο θα πρέπει να μπουν σε συγκεκριμένη πλατφόρμα και να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους. Απαραίτητη και πιο σημαντική είναι η υποβολή έγκυρης διεύθυνσης κατοικίας.
Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα λειτουργεί ειδική εφορευτική επιτροπή. Από αυτή την επιτροπή, μόλις ο ενδιαφερόμενος δηλώσει τα στοιχεία του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μπει στον κατάλογο της επιστολικής ψήφου, θα διαγράφεται από τον κατάλογο της εκλογικής περιφέρειάς του, προκειμένου να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διπλής ψήφου.
Εν συνεχεία θα γίνεται ο τυπικός έλεγχος των στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου στη συνέχεια - εφόσον δεν υπάρχει κώλυμα - να αποστέλλεται από την εφορευτική επιτροπή, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, ένας φάκελος στη διεύθυνση του εξωτερικού που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει καταχωρίσει, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την επιστολική ψήφο.
Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας – το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας.
Στον φάκελο που θα επιστρέφει στην Ελλάδα θα αναγράφεται, εκ των προτέρων τυπωμένη, μόνον η διεύθυνση του παραλήπτη και όχι του αποστολέα. Σε όλους τους φακέλους τα στοιχεία του παραλήπτη θα είναι τα ίδια.
Να σημειωθεί ότι η επιστροφή των φακέλων ψηφοφορίας θα γίνεται με ταχυμεταφορά και όχι με το απλό ταχυδρομείο. Παραμένει να διευκρινιστεί εάν ο φάκελος θα θεωρείται έγκυρος φάκελος μόνο όταν φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή έως την ώρα που κλείνουν οι κάλπες ή θα λαμβάνεται υπόψη η «σφραγίδα» της ημέρας που ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, οπότε θα μπορεί να παραληφθεί και μετά το πέρας του κλεισίματος της κάλπης, ήτοι μετά τις 19.00 της Κυριακής των εκλογών.
Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα ονόματα των Ελλήνων του εξωτερικού που ψήφισαν με επιστολική ψήφο θα επαναγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω πολίτες θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε φορά την ίδια διαδικασία, δηλαδή να υποβάλλουν νέα αίτηση στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.
Με σταυρό και ενιαίο ψηφοδέλτιο οι ευρωεκλογές
«Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προσδιορισμένων βουλευτών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας και τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση», καθώς, όπως ανέφερε, «τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.»