Ανοιχτό παραμένει, όπως επιμένει καλά πληροφορημένη πηγή, το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Με φόντο τις άγνωστες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόσο ως προς την ένταση αλλά και ως προς τη διάρκεια, πριν από περίπου δύο εβδομάδες το liberal.gr είχε επισημάνει τις εισηγήσεις που βρίσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο και έχουν να κάνουν με την αύξηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, στη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία.
Δεκαπέντε μέρες λοιπόν μετά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να μην έχει απορρίψει ένα τέτοιο σενάριο, κάτι που αυτομάτως καθιστά την πιθανότητα τουλάχιστον υπαρκτή.
Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν κατατεθεί από στενούς συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη με βασικό σκεπτικό την ανάγκη η χώρα να κυβερνηθεί από μία σταθερή κυβέρνηση, σε μία περίοδο που η σταθερότητα απαιτείται όσο τίποτα άλλο, με τη ρωσοουκρανική κρίση να μην λέει να σταματήσει.
Κομβικό στοιχείο της πρότασης είναι η αύξηση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα από τις 40 που προβλέπεται τώρα στις 50. Με αυτό τον τρόπο το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα ακόμα και αν η διαφορά του με το δεύτερο αγγίζει διψήφιο αριθμό.
Το βέβαιο είναι ότι με την επιστροφή του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολιγοήμερη περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό, το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου, καθώς οι όποιες αλλαγές (εφόσον αποφασιστούν) θα πρέπει να υλοποιηθούν σχετικά σύντομα.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης, στις αρχές του χρόνου, είχε ρωτηθεί για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, είχε ταχθεί κατά. Η άρνηση αυτή μένει να φανεί αν ισχύει και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.